NMBS, De Lijn en MIVB houden minuut stilte

Spoorbedrijven roepen op tot minuut stilte voor slachtoffers overstromingen

Vervoersbedrijf NMBS heeft haar reizigers en personeel opgeroepen om dinsdag een minuut stilte te houden uit solidariteit met de slachtoffers van de overstromingen van vorige week. Het treinverkeer wordt niet stilgelegd. In Vlaanderen en Brussel stoppen de metro’s en de trams van De Lijn en het MIVB wel om twaalf uur.

Om 12 uur wordt een minuut stilte gehouden om de getroffenen van de overstromingen in Wallonië een hart onder de riem te steken. Tijdens de overstromingen kwamen volgens de laatste informatie 31 mensen op, 70 andere worden nog vermist. Daarnaast richtte het water voor miljarden euro’s schade aan huizen en infrastructuur aan, waaronder het spoor. De watersnoodramp is uitgeroepen tot dag van nationale rouw.

Minuut stilte in treinen en op stations

Uit solidariteit met de slachtoffers roept NMBS al haar reizigers en medewerkers op om op dinsdag 20 juli om 12 uur één minuut stilte in acht te nemen in treinen en op stations. Ook de vlaggen aan de stations en gebouwen van NMBS zullen halfstok hangen. Het treinverkeer zal echter niet worden onderbroken.

Tram- en metrovervoer stilgelegd

Ook openbare vervoersbedrijven De Lijn (Vlaanderen) en MIVB (Brussel) doen mee aan de nationale solidariteitsactie. Zij leggen het metro-, tram- en busvervoer letterlijk stil rond de klok van twaalf uur. Om de veiligheid van de reizigers en andere weggebruikers niet in het gedrang te brengen, stoppen de chauffeurs dan aan hun eerstvolgende halte. Daar leggen ze de motor gedurende een minuut stil.

Naast het humane leed is ook de impact van de natuurramp op het treinverkeer enorm. NMBS en Infrabel werken momenteel aan een geleidelijke heropstart van het treinverkeer in de getroffen zones. Deze werkzaamheden zullen meerdere weken in beslag nemen. Infrabel schatte de schade aan het spoornetwerk gisteren op dertig tot vijftig miljoen euro.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal