FR NL
Een Switcher locomotief van Sierra Northern Railway die wordt omgebouwd tot waterstoftrein

Dochteronderneming Shell aan de slag met vulstation voor waterstoftrein

Foto: By Roy Luck – Flickr: Union Pacific Genset switcher, Eureka Yard, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16097400

Equilon Enterprises, een joint venture tussen Shell en Texaco, heeft van de California Energy Commission een subsidie van vier miljoen dollar gekregen (3,4 miljoen euro) voor de ontwikkeling van een multimodaal tankstation voor waterstof. Daar moeten zowel schepen, vrachtwagens als waterstoftreinen terechtkunnen.

Het geld is bedoeld om Equilon in staat te stellen om proefopstellingen in Californische havens te bouwen, zodat gedemonstreerd kan worden wat er allemaal mogelijk is op dat vlak. Het eerste tankstation moet in 2023 in de haven van Sacramento geopend worden.

Ontwikkeling nieuwe waterstoftrein

Equilon is tevens een van de partijen die betrokken is bij de ontwikkeling van de waterstoftrein die er zal komen te tanken. Vervoerder Sierra Northern Railway voert dat project aan. Als onderdeel daarvan wordt een in onbruik geraakte diesellocomotief omgebouwd tot waterstoftrein. De loc zal onder meer worden voorzien van een brandstofcel, waterstoftanks en een accupakket.

Equilon, dat opereert onder de noemer Shell Oil Products US, werkte al eerder samen met de California Energy Commission aan waterstofprojecten. Zo bouwt het bedrijf aan een netwerk van zestig tankstations.

Auteur: Nick Augusteijn