FR NL
graffiti op trein

MIVB in 2020 2,7 miljoen euro kwijt aan vandalisme

De MIVB was vorig jaar 2,7 miljoen euro kwijt aan het verwijderen van graffiti en het herstellen van voertuigen en stations na vandalisme. Dat cijfer komt naar voren na een parlementaire vraag aan Brussels mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen). Het wordt door de Brusselse vervoermaatschappij bevestigd aan RailTech.

De grootste kostenpost voor de MIVB in 2020 lag bij de stations waar bijna 1,5 miljoen gespendeerd werd aan de gevolgen van vandalisme. Daarvan ging het merendeel op aan het verwijderen van graffiti, 980.000 euro. De trams waren goed voor 475.000 euro aan kosten en hier zijn de herstellingen na vandalisme (382.000 euro) de grootste hap uit het budget. De kosten bij de bussen bedroegen in totaal 412.655 euro in 2020.

Snellere tussenkomst bij racistische graffiti

Vooral de herstellingen na het gooien van objecten naar bussen liepen hoog op, tot  389.000 euro. Voor de metrostellen werd 330.000 euro uitgegeven aan herstellingen, waarvan 115.000 euro als gevolg van vandalisme en 215.000 euro voor het verwijderen van graffiti.

“De MIVB komt over het algemeen in actie binnen de 48 werkuren na de melding van graffiti. In geval van racistische of beledigende graffiti zal de MIVB binnen de 3 uur tussenkomen”, wordt Van den Brandt geciteerd door Belga.

Op heterdaad betrapt

Het op heterdaad betrappen van daders is niet eenvoudig, klinkt het. In 2020 lukte dat bij 333 personen. In totaal werden zes dossiers doorverwezen naar het Brusselse parket.

Lees ook: NMBS trok ruim 6 miljoen euro uit in 2020 om graffiti te verwijderen van treinen

Auteur: Jerom Rozendaal