FR NL
Eerste van 90 bestelde TNG trams wordt door MIVB in ontvangst genomen

MIVB ontvangt eerste van 90 TNG-trams

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft deze maand de eerste van 90 nieuwe TNG-trams ontvangen. TNG is een afkorting van Tram New Generation en wordt gebouwd door Alstom. De nieuwe tram moet op termijn 10.000 extra plaatsen aanbieden op haar tramnet.

De TNG wordt gebouwd in Wenen door Alstom. Het eerste Brusselse exemplaar werd midden oktober geleverd in de stelplaats in Haren, nadat hij per vrachtwagen werd overgebracht vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het is de eerste tram in een reeks van 90 voertuigen die de MIVB bestelde.

Zelfde designer als M7-metrostellen

De TNG is een modernere en gestileerde uitvoering van de trams 3000 en 4000, heden ten dage de jongste voertuigen op het MIVB-net. Net als de nieuwe M7-metrostellen was de Antwerpse designer Axel Enthoven, van het bedrijf Yellow Window, verantwoordelijk voor het design. “Hij vond opnieuw zijn inspiratie in art nouveau, zodat het design coherent blijft met de rest van de MIVB-vloot”, laat MIVB weten.

Korte en lange versie

De nieuwe TNG is beschikbaar in twee versies: een korte van 32 meter en een lange van 43 meter. De eerste biedt plaats aan 181 reizigers en telt 47 zitplaatsen en twee multifunctionele zones voor rolstoelen, kinderwagens en fietsen. De grote versie kan 255 passagiers vervoeren, met 65 zitplaatsen en ook twee multifunctionele zones.

De levering van de 90 trams is de eerste bestelling van een kaderovereenkomst die de MIVB in 2018 afsloot met Alstom, het voormalige Bombardier. De overeenkomst biedt de mogelijkheid tot 175 trams te bestellen. De bestelling van 90 trams bestaat uit een eerste lot van 49 voertuigen van het korte type en 11 lange voertuigen. Het tweede lot dat volgt voorziet in de levering van 30 korte trams.

Moderner en meer comfort

Met zijn brede deuren en een integrale lage vloer is de TNG toegankelijker, ruimer en comfortabeler. Bij het ontwerp werd er rekening mee gehouden om de toegang voor mensen met beperkte mobiliteit zo vlot mogelijk te laten verlopen, het comfort te verbeteren en het makkelijker te maken zich te verplaatsen in de tram.

In de TNG vind je twee multifunctionele zones voor rolstoelgebruikers en kinderwagens met een eigen intercom, een andere inplanting van de stoelen voor meer comfort tijdens langere ritten, klapstoeltjes bovenop de vaste zitplaatsen, zeer grote schermen met duidelijke lijnschema’s, LED-strips boven de deuren die aangeven of je nog kan op- of afstappen en aan welke kant je dat moet doen, indirecte LED-verlichting, airco, soepele draaistellen om trillingen zoveel mogelijk te beperken,…

De nieuwste telg in de Brusselse tramvloot heeft ook een manuele oprijplaat voor mensen met beperkte mobiliteit. Die kan gebruikt worden in afwachting van een aanpassing van haltes, door die laatste te verhogen en/of uit te rusten met rubberen perronranden die de ruimte tussen tram en perron opvullen.

Nieuwe TNG trams hebben meer comfort en resulteren in een verhoging van de capaciteit van het Brusselse tramnet met 10.000 plaatsen

Aandacht voor veiligheid

Bij het ontwerp van de TNG ging veel aandacht naar veiligheid van reizigers, andere weggebruikers en bestuurders. De nieuwe tram heeft voelboorden aan elke deur, extra externe achteruitkijk-camera’s bovenop de normale externe achteruitkijkspiegels, een frontale camera die de dode hoek verkleint, sensoren die obstakels kunnen detecteren, etc. De voorkant van de tram bestaat ook uit elementen van soepel materiaal die de schok bij een eventuele botsing beter absorberen. De TNG beschikt daarnaast nog over systemen die een ontsporing moeten voorkomen.

10.000 extra plaatsen

“Naast het extra comfort zorgt de komst van deze 90 nieuwe trams, in combinatie met de vervanging van oude trams, voor zo’n 10.000 extra plaatsen. Dankzij deze bijkomende trams zullen we nieuwe lijnen kunnen openen, zoals de verlengde lijn 9 die we in december in gebruik nemen. Meer capaciteit en nieuwe reiswegen verhogen de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer en dus ook het gebruik ervan”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB, tijdens de officiële onthulling van de nieuwe tram maandag.

Bij de onthulling van de tram was ook algemeen directeur Bernard Belvaux van Alstom Benelux aanwezig. “De ploegen van Alstom zijn heel fier dat ze een Tram New Generation kunnen leveren die het openbaar vervoer in Brussel versterkt. Hij is het resultaat van een samenwerking met de ploegen van de MIVB en biedt een duurzaam vervoermiddel met meer comfort voor reizigers en bestuurders”, ze hij.

Levering en indienstneming

De eerste TNG zal pas over een half jaar passagiers gaan vervoeren. Hij moet eerst een reeks testen ondergaan, zowel in de stelplaats als op het net. Tijdens de testen passeren alle aspecten de revue: grootte van het voertuig, snelheid, besturing wissels, communicatie met dispatching en passagiers, geolocalisatie, zand strooien, compatibiliteit onderhoudsmaterieel in verschillende stelplaatsen, prestaties van voertuig, remmen, onderhoudssystemen, etc.

Testen door Alstom

Het zijn de ploegen van Alstom die de testen uitvoeren in nauwe samenwerking met medewerkers van de MIVB. Een deel van de tests gebeurt met een lege tram en wordt herhaald met een half of volledig geladen tram. De MIVB ontvangt in totaal 5 trams van de zogenaamde “preserie”, waarop alle testen worden uitgevoerd. Eens alle testen met succes afgerond, kan de levering van de volgende voertuigen beginnen waarbij er elke 14 dagen en tram afgeleverd kan worden.

Lees ook: Metro’s in Brussel rijden straks iedere 2 minuten met nieuwe M7-metrostellen

Auteur: Jerom Rozendaal