FR NL
Spoorbundel M in Leuven

Ricardo Certification gaat railsystemen toetsen aan nationale regelgeving

Foto: Infrabel

Ricardo Certification heeft onlangs de erkenning voor Designated Body (DeBo) van de Belgische overheid ontvangen. Dat betekent dat het spoorbedrijf zowel rollend materieel als spoorinfrastructuur kan toetsen aan Belgische nationale regelgeving. De erkenning maakt volgens Jos van Gisbergen en Michiel Vernooij onderdeel uit van de internationale groeistrategie van Ricardo.

Ricardo Certification is al actief als Notified Body (NoBo) bij onze zuiderburen en toets vanuit deze rol subsystemen voor het spoor aan EU-regelgeving. Huidige opdrachtgevers zijn onder meer Infrabel, NMBS en ingenieursbureau TUC Rail.

Internationale uitbreiding

Michiel Vernooij: “We voerden al een breed scala aan specialistische test- en certiceringswerkzaamheden uit voor veel grote fabrikanten in Europa. Het is fijn dat we België nu ook als land kunnen toevoegen voor de toetsing van railvoertuigen aan nationale regelgeving. Naast Nederland hebben we al erkenningen als DeBo voor Denemarken, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn we bezig met een uitbreiding naar Ierland, Noorwegen en Zweden.”

Jos van Gisbergen: “De belangrijkste ontwikkeling in de Belgische spoormarkt zit hem in de regelgeving. Het Vierde Spoorwegpakket geldt voor heel Europa. België heeft dit nu geïmplementeerd en toegepast in nationale regelgeving. Dit biedt kansen voor ons.”

Hij wijst erop dat de inbouw van ETCS in railvoertuigen op dit moment interessante marktontwikkelingen zijn. Maar ook de aankoop van nieuw materieel door vervoerders en leasemaatschappijen die hun voertuigen willen laten toelaten in België biedt kansen voor Ricardo Certification.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.