FR NL
Ingebruikname M7 metrostellen resulteert in capaciteitsverhoging van 10 procent

MIVB neemt nieuwe M7-metrostellen in dienstregeling op

Ingebruikname M7 metrostellen resulteert in capaciteitsverhoging van 10 procent

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gaat vanaf 8 november nieuwe M7-metrostellen in haar dienstregeling inpassen. De nieuwkomers worden ingezet op de lijnen 2 en 6 en bieden tijdens de spits plaats aan 2.000 extra passagiers per richting. Dit betekent een capaciteitsverhoging van 10 procent op het metronet

De M7 metrostellen, waarvan de eerste eerder dit jaar geleverd werd en waarvan er het komende jaar nog meer volgen, worden geleidelijk ingezet op het Brusselse metronet. In eerste instantie rijden de bij het Spaanse CAF vervaardigde voertuigen op de lijnen 1 en 5. Daardoor kunnen hier metrostellen worden vrijgemaakt , en worden ingezet als versterking op de lijnen 2 en 6.

Verhoging frequenties

Begin 2022 krijgen de lijnen 2 en 6 dezelfde frequentie als de lijnen 1 en 5 op het gemeenschappelijke tracé, met een metro om de 2,5 minuten tijdens de spitsuren. Het gaat effectief om 2.000 extra plaatsen per uur en per richting op deze lijnen, hetgeen een capaciteitsuitbreiding van het Brusselse metronet met 10 procent inhoudt.

De invoering van de nieuwe M7-metrostellen op het netwerk zal ook een positief effect hebben op de lijnen 1 en 5. Wanneer het nieuwe signalisatiesysteem op deze twee lijnen in gebruik is genomen, zullen deze nieuwe extra metrostellen het ook mogelijk maken de frequenties op deze lijnen te verhogen. Het interval tijdens de spits zal dan toenemen van één metro om de 2,5 minuten op het gemeenschappelijke deel tot één metro om de 2 minuten.

Op het gemeenschappelijke deel tussen Weststation en Merode worden dan tijdens de spitsuren 5.000 extra plaatsen per uur en per richting aangeboden aan de reizigers.

8.000 extra plaatsen

In totaal zullen de 22 nieuwe metrostellen die momenteel worden geleverd, tegen eind 2022 de capaciteit van het hele Brusselse metronetwerk met 8.000 plaatsen per uur en per richting verhogen tijdens de spitsuren. De MIVB kwam in 2016 een levering van 43 metrostellen overeen met de Spaanse producent CAF. Het eerste metrostel kwam begin juli 2020 aan.

Lees ook: M7-metro Brussel neemt voor het eerst reizigers mee

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal