FR NL
ICE-4-Giruno-en-TGV-Euroduplex-treinen

Topman Brussels Airport pleit voor hogesnelheidstreinen naar Zaventem

Brussel Airport-topman pleit om hogesnelheidstreinen naar Zaventem te laten rijden. Deze moet de luchthaven met enkele grote Europese steden verbinden. Hierdoor denkt de luchthaven meer klanten aan te kunnen trekken.

De luchthaven-topman deed deze uitspraken in zakenkrant De Tijd. In het artikel komt het herstel aan bod van de luchthaven die door corona enorme klappen ondervond. Brussels Airport ontving vorig jaar 6,7 miljoen bezoekers, een schijntje van het aantal tijdens het recordjaar 2019 toen er 26,4 miljoen bezoekers geregistreerd werden. Komend jaar denkt Feist met 9,5 miljoen passagiers af te sluiten, 50 procent meer dan vorig jaar.

Om de komende jaren verder te herstellen, pleit de luchthavenbaas ervoor om de luchthaven per spoor met het  hogesnelheidsnetwerk te verbinden. “Passagiers die van het vliegtuig stappen moeten meteen een trein kunnen nemen die hen tot Parijs, Amsterdam of Keulen brengt. In Brussel-Zuid overstappen is niet praktisch”, zegt hij. Een snelle ontsluiting per trein zou de aantrekkelijkheid van Zaventem als luchthaven verbeteren.

Concurrentie zit niet stil

Hij wijst daarbij ook naar ontwikkelingen bij concurrenten in Europa, zoals Schiphol. “Schiphol gaat op middellange termijn hogesnelheidsverbindingen aanbieden naar zes Europese steden, waaronder Brussel. Brussel-Zuid, wel te verstaan.”

Brussels Airport heeft het onderwerp aangekaart bij de NMBS. NMBS woordvoerder Bart Crols bevestigt dat er tussen beide bedrijven gesproken wordt over de hogesnelheidsverbinding. Alhoewel hij hierover niet meer details kan delen, geeft hij nog wel aan dat de capaciteit op de spoorverbinding naar Zaventem, een aftakking van de lijn Brussel-Antwerpen (L25) en Brussel-Leuven (L36), minder groot is dan op de Noordzuid-verbinding.

Aanbod laatste jaren al verhoogd

Hij beseft zich het belang van een goede treinverbinding voor de ontwikkeling en concurrentie positie van de luchthaven. “De laatste jaren is het aanbod naar de luchthaven sterk vergroot. Vanuit alle hoeken van het land kun je rechtstreeks naar Brussels Airport. Ook de IC trein vanuit Amsterdam stopt in Zaventem.”

Auteur: Jerom Rozendaal