FR NL
De Lijn maakt proefrit met nieuwe CAF tram in Antwerpen

Antwerpse proefrit voor nieuwe CAF-tram van De Lijn

De Lijn maakt proefrit met nieuwe CAF tram in Antwerpen
De Lijn heef deze week een proefrit uitgevoerd met de nieuwe Urbos100-tram van treinfabrikant CAF in de Antwerpse premetrotunnels. De tram, waarvan er 58 exemplaren besteld zijn, wordt in de lengte van volgend jaar in exploitatie genomen.

De nieuwe CAF-tram die door De Lijn getest is, arriveerde eerder deze maand per boot uit Spanje. Na de bootreis werd hij per truck afgeleverd op de op de stelplaats PAL aan de Noorderlaan in Antwerpen. De 58 nieuwkomers, die tot eind 2024 gefaseerd worden aangeleverd, worden vanaf komend voorjaar in het vervoersschema opgenomen.

Testen, goedkeuring en opleiding

Behalve de testen op het tramnet, waarvan de proefrit van deze week er een was, moeten er eveneens de nodige overheidsgoedkeuringen worden bekomen vooraleer de nieuwe trams in dienst mogen gaan. Tevens moet ook het personeel van De Lijn, zowel chauffeurs als technici, de nodige opleidingen krijgen.

Zakken zand als passagiers

De Lijn maakt ook op social media gewag van de proefrit. Daar reageert een oud-medewerker van de vervoersbedrijf met een anekdote over proefritten met de Hermelijn-tram die na de millenniumwisseling werd afgeleverd in Antwerpen. “Ik herinner mij nog als toezichter in de premetro de eerste proefritten van de Hermelijn. Een lege tram met allerlei elektronische apparatuur, schermen, en op alle stoelen lagen stapeltjes zandzakken om toch voldoende gewicht te simuleren.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal