FR NL
Een loket op station Charleroi, bron: NMBS

PVDA sleept NMBS voor de rechter vanwege sluiting loketten

Bron: NMBS https://nmbs.prezly.com/media#

De radicaal-linkse partij PVDA wil een rechtszaak aangespannen tegen de NMBS wegens het sluiten van 44 stationsloketten tegen het eind van dit jaar. De oppositiepartij vindt dat de treinvervoerder met deze sluiting mensen uitsluit en spreekt van discriminatie.

Eind dit jaar zullen bemande loketten op 44 stations sluiten. Na deze sluiting, zullen nog 91 van de 550 stations van de NMBS een bemand loket hebben, zo’n 16 procent. In de stations zonder loket moeten reizigers zich behelpen met digitale tickets of automaten. Hierdoor wordt een deel van de reizigers uitgesloten, vindt de PVDA. “Ouderen, laaggeletterden, mensen met een lichamelijke of mentale beperking: voor hen is de menselijke aanwezigheid in een station onontbeerlijk. Anders kunnen of durven zij de trein niet te nemen”, zegt Kamerlid Maria Vindevoghel.

“Loket is mijn vrijheid”

De partij voert ter verdediging van haar standpunt de ervaringen van Philippe uit Ronse,aan. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. “Ik laat regelmatig dingen vallen. De automaat gebruiken is moeilijk voor mij. Het is niet makkelijk voor mij om het treinkaartje onderin de machine te pakken. Daarom ga ik liever naar het loket. Het loket is mijn vrijheid”, vertelt hij op de website van PVDA.

De PVDA spreekt van discriminatie en beroept zich in haar geplande juridische aanklacht op de antidiscriminatiewet uit 2007. De partij roept mensen op om zich aan te sluiten bij de juridische procedure die zij wil aanspannen. De klachten worden dan gebundeld. De partij voerde eerder al een protest tegen de sluiting van de loketten voor het station van Jette (zie foto).

PVDA protesteert voor station van Jette tegen sluiting van 44 loketten door NMBS

Weinig vraag en stijgende automaatverkoop

De NMBS stelt dat het door de geringe vraag niet uit kan om de loketten in de kleinere stations, waar weinig mensen opstappen, open te houden. De 44 stations in kwestie zijn samen goed voor amper 5 procent van de totale ticketverkoop. Bovendien gebruiken steeds meer reizigers digitale vervoersbewijzen.

De vervoersmaatschappij benadrukt dat de definitieve sluiting voorafgegaan wordt door een aantal begeleidende maatregelen zoals stewards die reizigers vertrouwd maken met de functionaliteiten van het verkoopautomaat en brochures met info over de alternatieve verkoopkanalen waarop de NMBS-producten beschikbaar zijn.

Proefsamenwerking met Bpost

Daarnaast is de reizigersorganisatie ook een proefsamenwerking begonnen met Bpost waarbij het postkantoor in Saint-Ghislain en Liedekerke dienen als een alternatief NMBS-loket. Aan het loket van het postkantoor worden passagiers geholpen met het invullen van de formulieren om een abonnement of een verminderingskaart aan te vragen. Bpost stuurt de verschillende aanvragen dan naar de klantendienst van NMBS, die contact opneemt met de betrokken reiziger om zijn aanvraag af te handelen.

Deze proef is ook bedoeld om de exclusiviteit van het treinvervoer te waarborgen, en met name dienstverlening aan mensen met beperkte digitale vaardigheden te continueren.

Lees ook: NMBS start proef met Bpost voor diensten aan passagiers

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal