FR NL
M7 rijtuig aangepast voor rolstoelgebruikers

NMBS bestelt kleine honderd extra M7-rijtuigen bij Alstom

Spoorvervoerder NMBS heeft 98 extra M7-dubbeldekrijtuigen besteld bij treinenbouwer Alstom. Het gaat om een investering van 268 miljoen euro.

De bestelling maakt deel uit van een raamovereenkomst voor de levering van maximum 1.362 M7-rijtuigen die in 2015 werd ondertekend en waarvan NMBS er tot nu toe 747 rijtuigen bestelde.

De bestelling betekent ook goed nieuws voor de Belgische werkgelegenheid. De M7-rijtuigen worden ook geassembleerd in de Alstom-vestiging in Brugge, het vroegere Bombardier. Het kenniscentrum van Alstom in Charleroi levert het tractiesysteem en de nationale en Europese seinstelsels.

Opvolger van de M6 met meer comfort

De M7-rijtuigen zijn een opvolger van de M6-voertuigen en verschillen vooral in inrichting. “De nieuwe M7-trein beschikt over heel wat comfort voor de reiziger”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman over het nieuwe materiaal. “De rijtuigen ogen eigentijds en zijn ook ruimer, met meer beenruimte en met indirecte LED-verlichting, wat het niet alleen gezelliger maar ook duurzamer maakt”, vervolgt hij.

Informatieschermen geven reizigers realtime informatie over hun treinreis
Informatieschermen geven reizigers realtime informatie over hun treinreis. Foto: NMBS

Ter hoogte van de zetels zijn er stopcontacten. Onder de zetels is er meer plaats voor vouwfietsen of bagage. In elk rijtuig hangen tien informatieschermen, waarop reizigers realtime informatie over hun treinreis te zien krijgen, zoals de overstappen in het eerstvolgende station.

Inmiddels heeft de NMBS zo’n zeventig exemplaren ontvangen die her en der ingezet worden op het spoor.

Lees ook: Eerste M7-koprijtuig in gebruik genomen in België

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal