FR NL
Eerste koprijtuig M7 in gebruik genomen

NMBS in zee met Siemens Mobility voor ETCS Level 2-technologie

NMBS heeft een order geplaatst bij Siemens Mobility om 390 treinen en stuurcabines uit te rusten met het Europese treinbesturingssysteem (ETCS) Level 2. De upgrade naar ETCS Level 2 zorgt ervoor dat het materiaal van de spoorvervoerder voldoet aan de meest recente Europese normen voor de veiligheid en interoperabiliteit van de spoorwegen.

Siemens Mobility zal de onboard unit leveren en staat ook in voor de ondersteuning van de installatie in alle treinen van de vloot. Daarna zal het gedurende tien jaar instaan voor het onderhoud van het ETCS-systeem.

Andre Rodenbeck, CEO Rail Infrastructure bij Siemens Mobility, reageert verheugd op de deal. “Dit project een nieuwe belangrijke stap in de transformatie van het Europese spoor naar een geharmoniseerd en interoperabel systeem dat de weg vrijmaakt voor het grensoverschrijdende spoorvervoer.” Doordat een aantal van de gemoderniseerde treinen opnieuw vergund zijn, kunnen de activiteiten mogelijk ook worden uitgebreid naar Duitsland en Nederland.

Starten met prototype

De modernisering van de vloot gebeurt aan de hand van een integrale aanpak waarbij een voertuigspecifieke systeemintegratie wordt uitgewerkt. Waar mogelijk worden de essentiële onderdelen van de bestaande ETCS-onboardunit behouden.

Siemens Mobility heeft de Desiro-treinen in de vloot al uitgerust met een vorige versie van de ETCS Level 1-oplossing van Trainguard. Daardoor kunnen ook de I11- en M6-stuurcabines van Bombardier, die zijn uitgerust met de ETCS-boordoplossingen van Alstom, worden aangepast. Siemens Mobility zal in eerste instantie een prototype van elk voertuigtype moderniseren en opnieuw laten vergunnen.

Latere upgrades makkelijker

Door de upgrade naar ETCS Level 2 zullen de Belgische Spoorwegen voldoen aan de meest recente Europese basisnorm V3.6.0 voor de veiligheid van de spoorwegen. Het nieuwe systeem zou ook latere upgrades naar de volgende ETCS-versies vergemakkelijken volgens TSI-normen, die de basis vormen voor bijkomende functionaliteiten zoals automatische treinbesturing (ATO).

Lees ook: Infrabel brengt met open data ERTMS-uitrol in kaart

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal