FR NL
MIVB neemt derde remise in gebruik

Wissenhage in Gent-Wondelgem wordt grootste stelplaats De Lijn

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft de omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van de stelplaats Wissenhage in Gent-Wondelgem. Het wordt de grootste stelplaats van De Lijn met plaats voor 40 trams en ruim 100 e-bussen.

Bij de ontwerpfase van Wissenhage is één van de eerste nieuwe stelplaatsen die reeds vanuit de ontwerpfase maximaal voorzien worden op het stallen en opladen van elektrische en hybride bussen.

De Lijn liep al lange tijd rond met plannen voor een nieuwe stel- en werkplaats in Gent omdat de stelplaatsen in Gentbrugge en Destelbergen met ruimtegebrek kampen. De nieuwe stelplaats Wissenhage zal verrijzen op de terreinen achter de Galveston aan de Wiedauwkaai in Gent.

Elektrische bussen en laadpalen

Het terrein is 14 hectare groot en zal in eerste instantie plaats bieden aan 40 trams en daarna is er ruimte voor minstens 40 standaardbussen en 65 gelede bussen. Wat betreft de businfrastructuur ligt de nadruk op de nadruk op oplaadvermogen. Wissenhage is één van de eerste nieuwe stelplaatsen waar vanuit de ontwerpfase rekening wordt gehouden met de toekomst van e-mobility.

Tevens wordt er op het terrein een centrale werkplaats voor de Gentse bussen en trams gebouwd, evenals magazijnen, een administratief gebouw, en wasstraten voor trams en bussen. Tevens zal de stelplaats maximaal voorzien zijn voor bijkomende elektrificatie in de toekomst.

Oefen- en examenterrein voor rijschool

Verder zal vlakbij een oefen- en examenterrein voor de rijschool van De Lijn worden gebouwd. De Gaardeniersbrug, de trambrug die geruime tijd geleden reeds werd aangelegd, zal verder worden afgewerkt. De stelplaats wordt via deze brug verbonden met de tramsporen op de Blaisantvest.

Lees ook: Achtergrond: MIVB-sporenbouw in Centrale Werkplaats

Auteur: Jerom Rozendaal