FR NL
MIVB verhoogt capaciteit door ingebruikname M7

De MIVB neemt vier M7-metrostellen in gebruik en verhoogt capaciteit

De MIVB heeft vier nieuwe M7-metrostellen in gebruik genomen waarmee de capaciteit op de metrolijnen 2 en 6 met 10 procent wordt verhoogd. In november werd de capaciteit op deze lijnen ook al met 10 procent verhoogd met de ingebruikname van de eerste vier nieuwe M7-metrostellen.

De M7-metrotoestellen gaan in eerste instantie op de lijnen 1 en 5 rijden. Vanaf deze lijnen wordt er materieel overgeheveld naar lijnen 2 en 6 waar de vervoersvraag het grootst is. Tijdens de spits komt er voortaan een metro om de 2.30 minuten op het gemeenschappelijke deel tussen Elisabeth en Simonis en om de 5 minuten tussen Simonis en Koning Boudewijn, wat overeenkomt met 20 procent extra capaciteit ten opzichte van midden 2021.

In de toekomst moet ook de frequentie op de lijnen 1 en 5 toenemen na de komst van extra M7-metrostellen en de installatie van de nieuwe veiligheidssignalisatie. Het interval tussen twee metro’s zal dan 2 minuten bedragen op het gemeenschappelijke stuk tussen Merode en Weststation.

Verder opvoeren van de capaciteit

In totaal zullen de 22 nieuwe metrostellen die momenteel worden geleverd, tegen eind 2022 de capaciteit van het hele Brusselse metronetwerk met 8.000 plaatsen per uur en per richting verhogen tijdens de spitsuren. De MIVB kwam in 2016 een levering van 43 metrostellen overeen met de Spaanse producent CAF.

Lees ook: MIVB neemt nieuwe M7-metrostellen in dienstregeling op

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal