FR NL
Laatste Zeelijner arriveert in Oostende

Laatste Zeelijner afgeleverd in Oostende

Laatste Zeelijner arriveert in Oostende

Openbare vervoersmaatschappij De Lijn heeft deze week de laatste CAF Urbos 100, bijgenaamd ‘Zeelijner’ in ontvangst genomen. De tram arriveerde donderdagnacht op stelplaats Nieuwpoortsesteenweg in Oostende en zal in de rustregio worden ingezet.

De CAF Urbos 100 die deze week per boot uitkwam uit Spanje, is de laatste in een serie van 48 trams die door De Lijn besteld was. De bijnaam verwijst naar de kunstregio waar de trams worden ingezet en is het resultaat van een publieke wedstrijd waarbij mensen suggesties voor namen mochten indienen. Eerder al zagen de Albatrostrams en de HermeLijntrams op die manier al het levenslicht

100 miljoen euro investering

Van de 48 bestelde trams arriveerde de eerste in juni 2020. Met de aankoop ging een investering van 100 miljoen euro gepaard. De nieuwkomers vervangen de huidige  BN-ACEC Kusttramvoertuigen die bijna veertig jaar oud zijn en dringend aan vervanging toe waren. De nieuwe Kusttramvoertuigen zijn lagevloertrams, die gemakkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, mindermobielen en reizigers met een kinderwagen of bagage. Er kunnen 187 reizigers mee.

De oude generatie Kusttrams is al grotendeels uit beeld verdwenen. “Een handvol oude trams zal voorlopig wel nog in dienst blijven”, laat De Lijn weten.

Lees ook: De Lijn doopt Kusttram ‘Zeelijner’

Auteur: Jerom Rozendaal