FR NL
Alstom Coradia range

Alstom wint contract voor 200 regionale treinen in Noorwegen

Alstom heeft een raamcontract getekend met Norske Tog (NT) om in totaal 200 Coradia Nordic regionale treinen te leveren. Met een waarde van meer dan 1,8 miljard euro is dit contract het grootste spoorcontract in de Noorse geschiedenis.

Het bedrag voor de eerste afgesproken bestelling voor 30 van die treinen bedraagt 380 miljoen euro.

In Noorwegen is Norske Tog AS een leasemaatschappij die eigendom is van het Noorse ministerie van Transport en Communicatie. Het bedrijf bezit en beheert reizigerstreinen in Noorwegen en verhuurt het aan operators.

De levering van Norske Togs nieuwe regionale treinstellen “Klasse 77” zal begin 2025 plaatsvinden. Eenmaal in omloop zal deze nieuwe vloot een snelle forensentreindienst bieden om Oslo met Ski en Stabekk te verbinden.

Alstom kiest voor een duurzame benadering

De Coradia Nordic is een familie van lagevloers-treinstellen die ingezet worden in het regionaal en intercityvervoer van de Scandinavische landen. Het materieel is iets groter dan hun continentale Europese tegenhangers. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen vervoerders de configuratie en lay-out kiezen die het beste bij hun markt- en bedrijfsstrategie passen.

Bovendien hanteert Alstom een ​​duurzame benadering door rekening te houden met de hele levenscyclus van het product, van het eerste ontwerp tot het einde van de levensduur. Die benadering moet Norske Tog in staat moeten stellen de waarde van zijn rollende activa te maximaliseren. Tot op heden zijn er al bijna 300 Coradia Nordic-treinen afgeleverd in Scandinavië.

De Coradia Nordic is speciaal aangepast voor Norske Tog om te voldoen aan de specifieke behoeften van het Noorse spoorwegnet. Zijn topsnelheid is 160 kilometer per uur. Elk treinstel zal bestaan ​​uit zes gelijkvloerse wagons voor een totale capaciteit van 778 passagiers, wat 40 procent meer is dan die van treinen die eerder in dienst waren. De nieuwe treinen zullen worden uitgerust met het nieuwste ETCS-signalisatiesysteem. Dit systeem zal een state-of-the-art odometrie-oplossing hebben, ontworpen voor extreme winterse omstandigheden.

Internationaal ontwerp

Alstom zal de Norske Tog-treinen assembleren op zijn locatie in Salzgitter, Duitsland. Het projectbureau zal in Noorwegen worden gevestigd en zal verantwoordelijk zijn voor project- en contractbeheer, product-in-bedrijfstelling, testen, documentatie, training en garantie.

Verschillende Franse Alstom-sites waren bij het project betrokken, waaronder Tarbes voor de elektrische hoogspanningsapparatuur, Ornans voor de motoren, Villeurbanne voor de signalering en Petit-Quevilly voor de transformatoren.

Het Coradia-assortiment van Alstom

Het Coradia-assortiment van Alstom voldoet aan de huidige eisen voor regionaal en intercityvervoer en biedt voertuigen die hun waarde al meer dan dertig jaar hebben bewezen, met wereldwijd al zo’n 3.300 verkochte treinen. Het biedt elektrische en dieseltractieoplossingen aan, maar ook emissieneutrale innovaties zoals batterij- en waterstoftractie bedoeld voor lijnen die niet geëlektrificeerd zijn.

Algemeen directeur Rob Whyte van Alstom in Scandinavië geeft in een reactie aan trots te zijn dat de fabrikant de treinvloot van Norske Tog verder gaat uitbouwen en de passagierscapaciteit op de drukste lijnen in de regio Oslo en Viken gaat vergroten. “Coradia Nordic-treinen zijn perfect aangepast aan de Noorse weersomstandigheden. Deze order bevestigt ook de leidende positie van Alstom in Noorwegen, waar we het hele Noorse spoornetwerk al uitgerust hebben met een nieuwe signaleringsoplossing”, zegt Rob Whyte, Managing Director van Alstom in Scandinavië.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jos Sterk