FR NL

Union Pacific Railroad koopt 20 batterij-elektrische locomotieven voor testen bij werfoperaties

https://railway-news.com/union-pacific-tests-viability-of-battery-electric-locomotives-for-freight-operations/?dtt=*|D1544|*&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week5-2022&utm_term=News

Locomotieffabrikanten Progress Rail, een dochterbedrijf van Caterpillar, en Wabtec Corporation leveren de batterij-elektrische locomotieven die zullen worden gebruikt bij het testen van de werfoperaties van Union Pacific.

Door tijdens de testfase samen te werken met de locomotieffabrikanten, hoopt de spoorwegmaatschapppij de batterij-elektrische technologie een stapje vooruit te helpen en tevens haar potentieel voor langeafstandsdiensten te evalueren.

Grootste investering tot dusver

Deze aankoop, samen met upgrades van de werfinfrastructuur, zal naar verwachting meer dan 100 miljoen USD (89,19 miljoen euro) kosten. Dit is de grootste investering tot dusver van een Amerikaanse klasse 1-spoorweg in batterij-elektrische technologie.

De eerste locomotieven zullen naar verwachting eind 2024 aankomen. Ze worden geleverd aan spoorwegemplacementen in Californië en Nebraska, waar ze zullen worden getest op prestaties bij koud en warm weer. Dit zal helpen bij het identificeren van hun capaciteiten en van eventuele uitdagingen met betrekking tot een bredere implementatie.

Minder uitstoot van broeikasgassen

Union Pacific publiceerde afgelopen december haar eerste alomvattende klimaatactieplan, waarin de inspanningen werden uiteengezet om de uitstoot van broeikasgassen (BKG) binnen de activiteiten aanzienlijk te verminderen.

Als onderdeel van de verbintenis streeft de maatschappij ernaar om tegen 2030 de absolute uitstoot van broeikasgassen van scope 1 en 2 met 26% te verminderen en tegen 2050 een netto nul-uitstoot van broeikasgassen te bereiken.

Voor elke 10 batterij-elektrische locomotieven die het bedrijf gebruikt, zal jaarlijks ongeveer 4.000 ton koolstof worden geëlimineerd. Dit komt neer op het van de weg halen van 800 vrachtwagens.

Auteur: Jos Sterk