FR NL
deur sluit van een passagierstrein

Milieuactivisten eisen de verwijdering van de HST125’s van het Schotse spoorwegnetwerk

deur sluit van een passagierstrein

Schotse milieuactivisten willen een icoon van het Britse spoor uit de vaart halen: de beroemde HST 125 treinstellen. Die HST125 is een symbool van het Britse spoorwegverkeer. Maar het gebruik van deze (verouderde?) treinstellen stoot op steeds meer tegenkanting bij milieuactivisten. Met name in Schotland laten deze van zich spreken.

In de jaren zestig van vorige eeuw waren er, in tegenstelling tot in continentaal Europa, verschillende redenen om de beloofde elektrificatie van spoorlijnen in Groot-Brittannië uit te stellen of zelfs te annuleren.

British Rail zag begin jaren 70 dan ook geen andere oplossing dan om over te stappen op een comfortabele, krachtige en snelle dieseltrein. Zo kwam de HST 125 (Hogesnelheidstrein 125) in beeld. Deze kan een topsnelheid van 200 km/u kan halen en was daarmee destijds de snelste dieseltrein ter wereld.

Bijna 45 jaar later rijden deze treinen nog steeds in Groot-Brittannië!

Kortere treinen naar Schotland met twee motorwagens

Hou er rekening mee dat Schotland als regio de baas is over zijn eigen spoorwegennetwerk. Dat is meer bepaald het geval via ScotRail, een merk dat in de jaren 80 in het leven werd geroepen. In 2017 nam ScotRail 54 motorwagens en 121 trailers over van de Britse HST 125-vloot. Deze werden gehuurd van Angel Trains om 17 Intercity 5-delige treinstellen en 9 4-delige treinstellen te vormen. Het betreft kortere treinen met twee motorwagens, bedoeld om Glasgow en Edinburgh te verbinden met het noorden van Schotland.

Dankzij deze tweede jeugd voor de HST was ScotRail in staat om vanaf 2018-2019 de zeven belangrijkste steden van Schotland te verbinden in het kader van het Intercity-project. Die zeven steden zijn Glasgow, Edinburgh, Perth, Stirling, Aberdeen, Dundee en Inverness.

Dit zijn de treinen die vandaag de dag worden bekritiseerd, niet vanwege hun gebrek aan comfort ondanks hun ouderdom van 45 jaar, maar vanwege hun impact op het milieu.

Energieslurpers

Volgens de milieuvereniging ‘Friends of the Earth Scotland’ zou de HST 125 drie keer meer energie nodig hebben dan een standaard dieseltrein. “HST’s zijn duidelijk veel schadelijker voor het klimaat dan de rest van de vloot in Schotland”, zo stelt de vereniging.

ScotRail publiceert geen cijfers over de CO2-uitstoot van zijn HST’s, standaard diesels en elektrische treinen per kilometer. Aangezien HST’s echter op diesel werken en drie keer zoveel energie nodig hebben als een standaarddiesel, is hun uitstoot waarschijnlijk aanzienlijk hoger.

Afbouw vereist

Volgens de milieuvereniging moet de Schotse regering prioriteit geven aan het afbouwen van het gebruik van deze treinen, zeker nu ze de mensen aanmoedigt om het openbaar vervoer te gebruiken om de impact op het klimaat te minimaliseren.

Een woordvoerder van ScotRail zei dat het bedrijf zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid om Schotland te helpen zijn ambities te verwezenlijken een ​​wereldleider te worden in het aanpakken van klimaatverandering”.

Hij voegde er nog aan toe: “Daarom zullen alle dieseltreinen de komende 15 jaar buiten dienst worden gesteld dankzij het koolstofarm maken van de spoorinfrastructuur. Onze vloot van Inter7City hogesnelheidstreinen, die rijden op routes die de zeven Schotse steden met elkaar verbinden, zal vóór 2035 worden vervangen door niet-dieseltreinen.”

Auteur: Jos Sterk