FR NL

Belang overeenkomst Frankrijk-Oekraïne over locomotieven is belangrijker dan ze op het eerste gezicht lijkt

Frankrijk en Oekraïne hebben overeenstemming bereikt over de levering van 130 elektrische locomotieven aan de Oekraïense spoorwegen. De Franse president Emmanuel Macron bracht vorige week een bezoek aan Oekraïne en ontmoette daarbij de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy.

Tijdens de presidentiële bijeenkomst hebben Alstom en de Oekraïense spoorwegen een samenwerkingsprotocol ondertekend, dat voorziet in de levering van nieuwe elektrische locomotieven en locomotieven met twee systemen.

Onderhandelingen lopen als sinds 2018

Onder de presidentiële blik ondertekenden Oleksandr Kamyshyn, voorzitter van de raad van bestuur van de Oekraïense spoorwegen, en Henri Pupar-Lafarge, CEO van Alstom, het samenwerkingsprotocol, waarover sinds 2018 is onderhandeld. De bereikte overeenkomst omvat de levering van 130 nieuwe locomotieven van het Frans bedrijf aan de Oekraïense staatsspoorwegonderneming, waarvan 50 elektrische locomotieven die op wisselstroom rijden en 80 locomotieven met dubbel systeem die zowel op wisselstroom als op gelijkstroom kunnen rijden.

Hun overeenkomst is het resultaat van een driejarige onderhandeling tussen de twee partijen en maakt deel uit van een breder Frans-Oekraïens macrofinancieel steunpakket, aldus het Oekraïense ministerie van Infrastructuur. Deze samenwerking komt in een nogal turbulente periode voor Oekraïne, zoals Oleksandr Kamyshyn het uitdrukte, en zou ook een duidelijk politiek statement kunnen zijn.

Locomotiefvloot krijgt een facelift

“De ondertekende overeenkomst stelt ons in staat om in de turbulente tijden van vandaag de broodnodige elektrische locomotieven onder de best mogelijke omstandigheden te krijgen. Het gebruik van Oekraïense bedrijven en specialisten in de constructie en het onderhoud van de machines zal Oekraïne ook een unieke ervaring bezorgen. Er is nog veel werk aan de winkel om technische details te bespreken, maar de meeste onderhandelingen liggen achter ons’, zegt Oleksandr Kamyshin.

Afgezien van het macrofinanciële steunpakket tussen Frankrijk en Oekraïne, zal de vlootvernieuwing ook bijdragen aan het Oekraïense “Big Construction”-programma, dat infrastructuurupgrades en de vernieuwing van de locomotiefvloot van het land omvat, aangezien 95 procent ervan is versleten. Maar de overeenkomst reikt verder dan op het eerste gezicht lijkt?

Oekraïne komt dichter bij Europa

De Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov gaf een duidelijke toelichting. “Dit is niet alleen een overeenkomst over de levering van locomotieven – dit is de integratie van Oekraïne in het economische systeem en het transportnetwerk van de Europese Unie”, zei hij. Gezien de “turbulente periode” waarin Oekraïne zich bevindt, zou dit inderdaad veel meer kunnen zijn dan een gewone koopovereenkomst.

Door zijn banden met Frankrijk, een vooraanstaand EU- en NAVO-lid, te versterken, geeft Oekraïne duidelijke signalen richting Rusland. Het Oost-Europese land toont zijn EU-vriendelijke bedoelingen en zijn inzet voor westerse economische en transportallianties, terwijl Frankrijk tegelijkertijd zijn steun aan het land betuigt.

Auteur: Jos Sterk