FR NL

Vodafone en Deutsche Bahn gaan samenwerken

Vodafone heeft een overeenkomst getekend met Deutsche Bahn (DB) om de resterende gaten in het netwerk van de mobiele operator op de spoorlijnen in heel Duitsland te dichten.

In de overeenkomst staat dat Vodafone tegen 2025 de drukste routes van DB zal voorzien van een naadloos LTE mobiel netwerk met een hoge bandbreedte.

LTE-netwerkbandbreedte van minimaal 225 megabit per seconde

Vodafone moet er tegen de zomer van 2025 voor zorgen dat 7.800 kilometer aan belangrijkste ICE- en IC-routes een LTE-netwerkbandbreedte hebben van minimaal 225 megabit per seconde.

Daarnaast moeten 13.800 kilometer aan routes met veel passagiers (meer dan 2.000 reizigers per dag) een LTE-netwerkbandbreedte hebben van minimaal 125 megabit per seconde.

Om zijn belofte na te komen, zal Vodafone 160 extra gsm-stations opzetten en ongeveer 1.000 andere moderniseringsmaatregelen doorvoeren.

Het telecombedrijf gaat ook door met de uitbreiding van de mobiele communicatie langs secundaire routes om tegen 2024 een bijna universele dekking voor mobiele communicatie op deze lijnen te bereiken.

Eerste 5G+-netwerk op de Duitse ICE-routes

Als onderdeel van het infrastructuurpartnerschap wordt Vodafone ook het eerste telecombedrijf dat tegen 2025 zijn 5G+-netwerk activeert op de Duitse ICE-routes.

5G+ zal de treinreizigers bereiken via de 1800 megahertz-frequenties zonder dat er DB-treinen hoeven te worden geüpgraded.

Als onderdeel van de overeenkomst zal DB meer glasvezelinfrastructuur ter beschikking stellen aan Vodafone, evenals diensten aanbieden met betrekking tot plannings-, goedkeurings- en bouwprocessen.

Streven naar een betere kwaliteit

Het staatsspoorbedrijf blijft ook kijken naar andere technische oplossingen om de mobiele communicatie tijdens het reizen te verbeteren, zoals het ontwikkelen van ruiten die de kwaliteit van mobiele signalen in de trein verbeteren.

De winnaars van deze overeenkomst zijn uiteraard de treinreizigers met Vodafone-contracten, aangezien het verbeterde netwerk een einde maakt aan verbroken oproepen en onderbroken internetverbindingen voor deze reizigers.

Meer algemeen zal een verbeterde ontvangst van mobiele telefoons echter de aantrekkingskracht van het reizen per trein vergroten, waardoor meer mensen uit de auto en in de trein stappen – een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering.

Auteur: Jos Sterk