FR NL

SNCF lanceert Ouigo Classic Train.

SNCF lanceerde op maandag 11 april een klassieke treinverbinding, dit via een dochteronderneming onder de merknaam Ouigo Classic Train. Het bericht over de lancering van dit project werd al eerder de wereld ingestuurd. Op 23 september 2021 kondigde SNCF de uitbreiding van het merk Ouigo aan, in de vorm van gerenoveerde klassieke treinen op het Franse binnenlandse netwerk.

Het Ouigo Vitesse Classique-project, intern OSLO genoemd bij de SNCF, heeft de ambitie om een segment opnieuw in te vullen dat het deels had verlaten: de klassieke niet-TGV-lijnen. Het betreft 14 bestemmingen, waarvan 8 nieuwe in vergelijking met het hogesnelheidsaanbod (en verschillende extra stations in Ile de France). Het oorspronkelijke idee: marktaandeel winnen en koste van het transport via de weg. Dit uiteraard in het kader van het streven naar meer duurzaamheid.

Een autonome spoorwegmaatschappij op zich

De naamwijziging naar Ouigo classic train ging gepaard met de lancering van een speciale website. De dochteronderneming van SNCF Voyageurs is een op zichzelf staande spoorwegonderneming (RU). Operationeel wordt ze niet gesubsidieerd, ze werkt dus in open access, maar met vrijwillige medewerkers uit de rangen van de SNCF.

Om haar treinen te kunnen laten rijden, moest deze nieuwe spoorwegonderneming het veiligheidscertificaat behalen dat wordt afgegeven door de Public Railway Safety Establishment (EPSF). Met dit certificaat is het mogelijk om goedgekeurd materieel te bestellen bij SNCF Réseau.

De SNCF zette 36 van zijn goede “Corail”-wagens in. Dit rollend materieel, bedekt met asbest maar bruikbaar voor de SNCF, kon echter niet worden verkocht aan dochteronderneming Ouigo Classic Train maar alleen worden gecharterd.

De treinen die worden ingezet, bestaan ​​uit acht tweedeklas rijtuigen met een grotere capaciteit en bieden in totaal 640 zitplaatsen. De tractie werd aanvankelijk toevertrouwd aan de BB 22.200.

Twee bestemmingen om te beginnen

Bij de opening richtte Ouigo Train Classique zich op twee hoofdlijnen – en drie routes – die vertrekken vanuit Parijs:

  • Parijs-Nantes (3 dagelijkse retourdiensten verdeeld over twee vestigingen):

– Noordelijke tak: Paris Austerlitz – Juvisy – Massy-Palaiseau – Versailles Chantiers – Chartres – Le Mans – Angers Saint-Laud – Nantes;

– Zuidelijke tak: Paris Austerlitz – Juvisy – Les Aubrais (4km van Orléans) – Blois-Chambord – Saint-Pierre-des-Corps (4km van Tours) – Saumur – Angers Saint-Laud – Nantes

  • Parijs-Lyon (2 retourdiensten per dag):

– Paris Bercy – Villeneuve-Saint-Georges – Melun – Dijon City – Chalon-sur-Saône – Mâcon City – Lyon Perrache

Strijd met de concurrentie wordt op een andere manier aangepakt

Dit type trein doet duidelijk denken aan die van Flixtrain in Duitsland, RegioJet in Tsjechië en Snälltåget in Zweden. Gemeenschappelijk punten zijn het gebruik van tweedehands rollend materieel, een goed uitgebouwde website, een goed doordachte marketing en 100% online ticketing.

“We kunnen de zaken anders aanpakken, ik geloof sterk in dit aanbod dat complementair is aan de TGV en vooral gericht op gebruikers van auto’s en touringcars”, legt Christophe Fanichet, algemeen directeur van SNCF Voyageurs.

Dit nieuwe merk van de Franse openbare spoorwegmaatschappij is in feite pas de derde variant van een concept dat in april 2013 werd geboren, toen de SNCF TGV Ouigo in één klasse lanceerde.

De SNCF geeft zichzelf twee jaar de tijd om de economische relevantie van het nieuwe aanbod aan klassieke Ouigo-treinen te valideren.

Auteur: Jos Sterk