FR NL

Colas Rail hijst trein van TransPennine weer op het juiste spoor

Specialist in materieel voor goederenvervoer per spoor Colas Rail werd onlangs ingezet om een ​​passagierstrein onder complexe omstandigheden weer bruikbaar te maken. Colas gebruikte het zwaarste hefwerktuig dat beschikbaar was op het Britse spoorwegnet om een TransPennine Express trein nabij het TPE Heaton Depot in Newcastle weer op het spoor te krijgen.

Een incident aan nochtans lage snelheid bezorgde operator TransPennine Express heel wat kopbrekens. De operator actief in Schotland en Noord-Engeland werd geconfronteerd met het feit dat een van de nieuwe door Hitachi gebouwde treinstellen uit de serie 802 ontspoord was in de buurt van het depot in Newcastle Heaton. Het incident haalde de landelijke krantenkoppen vanwege de grote verstoring van de dienstverlening op het spoor vanwege de ontsporing. De succesvolle bergingsoperatie kreeg echter evenveel aandacht in de landelijke media.

Snelle inzet van de Kirow 1200-kraan

Colas Rail, de gespecialiseerde operator die vooral bekend staat om zijn uitgebreide ondersteunende functies op het gebied van infrastructuur, werd opgeroepen om de zwaarste treinhefwerktuigen in te zetten om het TransPennine Express treinstel weer op het juiste spoor te zetten. De ontsporing, op 22 maart, veroorzaakte veel hinder. Door de snelle inzet door Colas van de Kirow 1200-kraan, de grootste enkele lift die beschikbaar is op het netwerk, werd de duur van de storing echter tot een minimum beperkt.

Kirow 1200 gemakkelijk inzetbaar op het netwerk

“Onze Kirow 1200 is een heavy-duty rail-gebaseerde kraan met een maximaal hefvermogen van 125 ton en biedt een nauwkeurige hef- en draagfunctionaliteit”, aldus een verklaring van Colas. “Hierdoor kan onze kraan grote lasten hijsen en naar de gewenste locatie rijden.”

Geschikt voor meerdere taken

Het verwijderen van de noodzakelijke bovenleiding om het herstel te vergemakkelijken bracht extra complicaties met zich mee. Ingenieurs konden de site binnen drie dagen klaarstomen om de taak tot een goed einde te brengen. “De planning die we gedurende de week hadden gemaakt, inclusief het verplaatsen van bovengrondse apparatuur en de verdere voorbereiding die we haden gemaakt, bleek te kloppen. Ons team arriveerde vervolgens vrijdagochtend met de kranen”, zei Colas. “De werken zijn succesvol afgerond en de lijn is later die dag opnieuw geopend.”

Een kraan voor meerdere taken

Ondanks zijn grootte kan de veelzijdige, in Duitsland ontworpen kraan voor meerdere taken worden gebruikt, waaronder het optillen van baansecties tijdens vervangingswerkzaamheden, het installeren en verwijderen van bovenleidingbruggen en het reconstrueren van bruggen. Zoals in dit geval kan hij ook worden ingezet op een ontsporingslocatie om ontspoord spoorwegmaterieel weer op de rails te zetten.

De Onderzoeksafdeling Spoorongevallen (RAIB) onderzoekt de omstandigheden van het incident en zal te zijner tijd rapporteren.

Auteur: Jos Sterk