FR NL

Talgo onthult nieuw lichtgewicht onderstelframe

Talgo heeft een nieuw type onderstelframe ontwikkeld dat de massa van het rollende samenstel met 50% vermindert in vergelijking met die van gelaste stalen platen.

Het nieuwe onderstelframe is deze maand te zien op de JEC beurs in Parijs.

Ondersteund door het Shift2Rail-initiatief van de Europese Commissie, is het onderstelframe ontwikkeld voor de hogesnelheidstreinen van Avril, maar het kan ook worden aangepast voor andere Talgo-intercity- of forensenvoertuigen.

Minder gewicht en toch dezelfde operationele prestaties

Aangezien het onderstelframe het op één na zwaarste structurele onderdeel van de trein is en bovendien het eerste in termen van structurele weerstandsvereisten, resulteert het vervangen van staal door koolstofvezelversterkte polymeercomposieten (CFRP) in een grote afname van het gewicht zonder dat van enige invloed op de operationele prestaties sprake is.

Voordelen zijn onder meer de vereenvoudigde montageprocessen, een lager energieverbruik, minder spoorslijtage en een toename van de passagierscapaciteit.

Volledig compatibel met de strengste eisen

Talgo zegt dat dit concept ook kan worden gebruikt in andere primaire structurele componenten van een trein.

Talgo koos voor CFRP na een zorgvuldige studie van een reeks materialen en processen. De technologie die wordt gebruikt om het loopwerk te vervaardigen, is gebaseerd op handoplegging prepreg van CFRP. Dit maakt het volledig compatibel met de meest veeleisende brand-, rook- en toxiciteitsnormen van de spoorwegindustrie.

De railfabrikant heeft nu de volledige validatie van de structurele vereisten volgens de huidige normen (EN 13749) voltooid. Die validatie omvat zowel statische als vermoeiingstests van meer dan 10 miljoen cycli, zonder noemenswaardige schade na niet-destructieve testen (NDT) inspectie.

De definitieve acceptatie zal plaatsvinden zodra het onderstelframe is gecontroleerd onder reële omstandigheden op het goede spoor.

De informatie die uit dit project wordt verkregen, zal ook helpen bij het implementeren van een nieuwe reeks spoorwegnormen rond het acceptatieproces van nieuwe materialen (CEN/TC 256/SC 2/WG 54).

Auteur: Jos Sterk