FR NL

RailTech Europe besteedt dit jaar ruime aandacht aan ERTMS

Op RailTech Europe kunnen de bezoekers dit jaar alle informatie over ERTMS vinden waar ze naar op zoek naar. RailTech Europe wordt dit jaar op 21-23 juni georganiseerd in de Jaarbeurs van Utrecht.

ERTMS (“European Rail Traffic Management System”) is een groot industrieel project dat wordt uitgevoerd door de Europese Unie, een project dat het spoorvervoer veiliger en concurrerender zal maken.

ERTMS is de laatste jaren een trending topic geworden als het over Europese spoorwegen gaat. Maar wat is het precies en wat zijn de doelen?

De Europese standaard voor ATP

ERTMS, wat staat voor ‘European Railway Traffic Management System’, is de Europese standaard voor de Automatic Train Protection (ATP) en commando- en controlesystemen. Het creëert een interoperabel spoorwegsysteem in Europa dat efficiënter en veiliger is. Het draagt ​​ertoe bij dat de exploitatie van het spoor tussen de lidstaten veel gemakkelijker wordt en is uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van de interne Europese spoorwegruimte.

ERTMS is een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat treinen voldoen aan snelheidsbeperkingen en seinstatus. Vanwege de aard en de vereiste functies wordt dit systeem momenteel deels langs het spoor en deels aan boord geïnstalleerd.

Tijdens Sessie I op RailTech Europe wordt uitgebreid aandacht besteed aan ETCS en signalering en dat op dinsdag 21 juni tusen 10:00 en 11:15

Het grote voordeel van het veelbelovende Europese systeem ERTMS is de grensoverschrijdende interoperabiliteit tussen EU-landen. Niet elk land heeft echter dezelfde vooruitgang geboekt bij de uitrol. In deze sessie wordt een overzicht gegeven van de invoering van ERTMS in Europa, de resultaten tot nu toe en de uitdagingen die nog voor ons liggen.

In ‘ERTMS 2022: versnellen van interoperabiliteit naar één Europees systeem’ zal Matthias Ruete, Europees coördinator voor ERTMS, Europese Commissie, vervolgens de eerste sessie van de conferentie openen door aandacht te besteden aan de huidige status van ERTMS en de toekomst van één Europees Systeem.

Onderwerpen die tijdens zijn lezing aan bod komen zijn: de stand van de implementatie van ERTMS in Europa (op het spoor en aan boord), paradigmaveranderingen (ERA als systeemautoriteit, Europe’s Rails ‘System Pillar, nieuwe TENT-richtlijnen, volgende TSI CCS, toekomstige ERTMS-governance, het volgende Europese inzetplan, de rol van de EU en de lidstaten), de beschikbaarheid van financiële steun (EU/lidstaat/financiële instellingen enz.), innovatie en nieuwe spelers in het veld. Ruete behandelt ERTMS dus in de breedste zin van het woord.

Meer weten over dit onderwerp? Op 21-23 juni gaan we hier dieper op in tijdens het congres/ workshopprogramma op RailTech Europe.

Auteur: Jos Sterk