FR NL

Wat is ERTMS? We praten dan hoofdzakelijk over twee systemen

Op RailTech Europe kunnen de bezoekers dit jaar alle informatie over ERTMS vinden waar ze naar op zoek zijn. RailTech Europe wordt dit jaar op 21-23 juni georganiseerd in de Jaarbeurs van Utrecht.

ERTMS (“European Rail Traffic Management System”) is een groot industrieel project dat wordt uitgevoerd door de Europese Unie, een project dat het spoorvervoer veiliger en concurrerender zal maken.

ERTMS is de laatste jaren een trending topic geworden als het over Europese spoorwegen gaat. Maar wat is het precies en wat zijn de doelen?

Meer weten over dit onderwerp? Op 21-23 juni gaan we hier dieper op in tijdens het congres/ workshopprogramma op RailTech Europe.

Als we het over ERTMS hebben, hebben we het vooral over twee systemen:

Het ETCS (Europees treincontrolesysteem), een norm voor treincontrole, gebaseerd op apparatuur in de cabine die in staat is om treinbewegingen te controleren en te stoppen volgens de toegestane snelheid op elk lijnvak, samen met de berekening en bewaking van de maximale treinsnelheid op alle tijden. Afhankelijk van het bedieningsniveau wordt informatie ontvangen van de ETCS-apparatuur naast het spoor (baken of radio). De reactie van de bestuurder wordt continu gecontroleerd en indien nodig worden de noodremmen onder controle gebracht.

Het doel van dit uitgebreide ATP (Automatic Train Protection System) is om de treinsnelheid constant te monitoren en te vergelijken met de maximale waarden die worden verzonden door baansignalisatie.

Deze communicatie die nodig is tussen aan boord en baan zal worden verzorgd door middel van bakens (zo zal operatie Level 1 worden genoemd) of via GSM-R radioverbinding (operatie Level 2).

Level 1 en Level 2

GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railways) is het tweede ERTMS-systeem, de Europese standaard voor radiocommunicatie voor het spoorvervoer. Op basis van GSM-radiotechnologie gebruikt GSM-R exclusieve frequentiebanden om de trein te communiceren met verkeerscentrales, apparaten langs het spoor, enz.

ERTMS is daarmee de Europese standaard voor zo’n ATP die interoperabiliteit in heel Europa realiseert. Hierdoor kan een trein die is uitgerust met een ERTMS-boordapparaat van een willekeurige leverancier, rijden op baanvakken die zijn uitgerust met ERTMS-apparatuur van andere leveranciers. Dit houdt ook in dat alle apparatuur aan boord die in een trein is ge├»nstalleerd, zich onder dezelfde omstandigheden op precies dezelfde manier kan gedragen.

ERTMS dekt echter niet alle verkeersmanagementfuncties af.

Auteur: Jos Sterk