FR NL
Een test met ATO op de S-bahn in Hamburg

Siemens Mobility en Mitsubishi Electric Europe werken samen aan SiC-technologie

Bron: Siemens

Siemens Mobility heeft een memorandum van overeenstemming (MoU) ondertekend met Mitsubishi Electric Europe om het gebruik van hoogspannings-siliciumcarbide (SiC)-technologie te stimuleren voor het verhogen van de energie-efficiëntie van spoorwegaandrijfsystemen.

Halfgeleiders spelen een sleutelrol in allerlei soorten spoorvoertuigen, van trams en regionale treinen tot hogesnelheidstreinen. De technologie blijft met rasse schreden vooruitgaan en de halfgeleiders van siliciumcarbide betekenen een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de standaard op silicium gebaseerde halfgeleiders.

Downsizing van tractie-omvormers

De nieuwste SiC-vermogensapparaten zullen een grotere efficiëntie en gewichtsvermindering mogelijk maken, met name op het gebied van tractieaandrijving. Beide partners merken op dat de volledige SiC 3300V-vermogensmodules bijdragen aan energiebesparing in het algemeen en in het bijzonder aan de downsizing van tractie-omvormers.

Mitsubishi Electric stelt dat zijn SiC-chipset voor snel schakelen wordt gebruikt in het gestandaardiseerde LV100-pakket, dat een lage inductantie en een gemakkelijke parallelschakeling biedt.

De elektronicafabrikant zegt dat de vermogensverliezen van LV100 SiC-modules met ongeveer 75% kunnen worden verminderd in vergelijking met conventionele siliciumvoedingsmodules tijdens de werking van de omvormer, wat de efficiëntie verhoogt.

Perfecte kandidaat

SiC-technologie is vooral gunstig voor regionale treinen met een innovatieve batterij-hybride aandrijving voor gebruik op spoorsecties met of zonder bovenleiding, zegt Siemens Mobility. De Mireo Plus meervoudige eenheid is daarom de perfecte kandidaat voor SiC-halfgeleiders.

De SiC-technologie beperkt het gewicht tot een minimum, terwijl ze de prestaties optimaliseert en de efficiëntie van meerdere eenheden verhoogt in termen van kilometrage en bereik.

De fabrikant zegt dat met een energetisch geoptimaliseerd aandrijfsysteem via het gebruik van SiC-componenten de energieopname van het net met bijna 10% kan verminderd worden.

Dit werd bevestigd in een proef van een jaar met SiC-technologie in een Avenio-tram in München, die eind vorig jaar werd voltooid.

Auteur: Jos Sterk