FR NL

Wanneer mag de automatische metro in Brussel worden verwacht?

De automatische metro in Brussel is dichterbij dan je denkt, zo blijkt. Hoe lang moet je nog wachten voor je zelf de automatische metro neemt in Brussel? Met de automatische metro bedoelen we uiteraard de metro zonder bestuurder. Hieronder leest u wat er allemaal om de hoek komt kijken. De MIVB zit in ieder geval niet stil.

Hoe werkt de automatische metro?

Je kan je best voorstellen dat een metro automatisch, zonder bestuurder, laten rijden heel complex is. Er zijn 3 elementen die absoluut noodzakelijk zijn en perfect op mekaar afgestemd, om de automatische metro in Brussel te laten rijden:

Metro’s met technologie waardoor ze zonder bestuurder kunnen rijden.

Moderne signalisatie die altijd weet waar de zelfrijdende metro zich bevindt.

Perronwanden in metrostations zodat reizigers in veilig in- en uitstappen.

Wat zijn de voordelen van de automatische metro?

Kortere wachttijden, tot slechts 1 minuut 30 seconden tussen 2 metro’s, want je er kan meer laten rijden

Hogere frequenties en dus meer plaats en comfort

Meer veiligheid want dankzij perronwanden kan je niet op de sporen belanden

Minder verbruik want een automatische metro verbruikt minder elektriciteit

Wanneer mogen we de automatische metro in Brussel verwachten?

Ten vroegste eind 2024 zal de automatische metro in Brussel verschijnen. Je zal hem dan kunnen nemen op een klein stukje, in de stations Erasmus, Eddy Merckx en COOVI. In deze 3 Brusselse metrostations worden dan namelijk als eerste perronwanden geplaatst. Het gaat om een test, die een verdere uitrol op lijnen 1 en 5 en de nieuwe metrolijn 3 moet voorbereiden.

Dat het wachten is tot eind 2024 heeft een reden. Op dit moment heeft het geen zin om die wanden te plaatsen omdat er teveel verschillende types metrostellen rondrijden. Daardoor staan de deuren van de metrostellen niet overal op dezelfde plaats, waardoor je zou kunnen uitstappen. Hieronder kom je in detail te weten wat allemaal nodig is voor een automatische metro.

Wat zijn automatische metro’s?

Als jij aan de automatische metro denkt, dan denk je waarschijnlijk spontaan aan hypermoderne voertuigen. Terecht en ook weer niet! Onze nieuwe M7-metrotreinen hebben nu al standaard alle technologie aan boord om zonder bestuurder te rijden. Die technologie zorgt voor een goede communicatie tussen het voertuig en de signalisatie die de trein aanstuurt. De eerste M7’s rijden sinds de zomer van 2021 op het Brusselse metronet, maar nog in manuele modus.

Je weet uiteraard dat wij naast onze M7 nog andere types metro’s hebben: de Boa of M6 en onze oudere MX’en. Ook de Boa’s rusten we een voor een uit met het nieuwe systeem dat compatibel is met de nieuwe signalisatie. Dat doen we ook met enkele van onze oudere MX’en.

Auteur: Jos Sterk