FR NL

FCH2Rail-project begint met statische testen van waterstof bi-mode trein

CAF is begonnen met het statisch testen van een door waterstof aangedreven demonstratietrein in zijn fabriek in Zaragoza voor het FCH2Rail-project, dat wordt uitgevoerd door een consortium van CAF, DLR, Toyota, Renfe, Adif, CNH2, IP en Faiveley Stemmann Technik.

De demonstratietrein is gebaseerd op een Renfe Civia-forens EMU, die is uitgerust met een nieuw hybride stroomopwekkingssysteem dat zowel brandstofcellen als batterijen gebruikt. Dit systeem is geïntegreerd in het bestaande tractiesysteem van het voertuig, waardoor de trein in elektrische modus kan rijden op geëlektrificeerde lijnen en in hybride modus op bovenleidingvrije secties.

Apparatuur is grondig getest

Alle apparatuur voor de nieuwe brandstofcelhybride powerpack is grondig getest en CAF heeft de mechanische, elektrische en hydraulische werkzaamheden uitgevoerd om deze op de Civia EMU te installeren. De volgende fase is het uitvoeren van tests om de integratie van het nieuwe systeem te valideren.

Een van de eerste tests zal de correcte installatie en integratie van de nieuwe powerpack controleren, door alle interfaces en hun correcte werking te verifiëren samen met de apparatuur die al op het voertuig is geïnstalleerd. Ook wordt de integriteit van het waterstofsysteem getest, waarna de eerste waterstoftankbeurt kan plaatsvinden en waterstof aan de brandstofcellen kan worden toegevoerd. Als dit eenmaal is voltooid, kan alle energie die de trein nodig heeft, worden verkregen via het nieuwe hybride systeem.

Waterstof uit duurzame bronnen

Alle waterstof die tijdens de tests wordt gebruikt, is afkomstig uit hernieuwbare bronnen en wordt geleverd door Iberdrola na de ondertekening van een contract met CAF in februari.

CAF zegt dat de start van de tests de “aanzienlijke inspanning” bevestigt die het consortium heeft geleverd sinds de lancering van het FCH2RAIL-project begin 2021 en een belangrijke mijlpaal in het project vertegenwoordigt, aangezien het de optimalisatie van de werking van het hybride systeem direct mogelijk maakt op de trein met al zijn legacy-interfaces.

Zodra de tests bij CAF Zaragoza zijn afgerond, begint de eenheid met de dynamische tests op een externe baan, die voor deze zomer zijn gepland.

Het project voorziet een budget van € 14 miljoen, waarvan € 10 miljoen wordt gefinancierd door het Clean Hydrogen Partnership, voorheen FCH2 JU, een agentschap van de Europese Commissie dat zich toelegt op het bevorderen van de ontwikkeling van waterstof en brandstofcellen.

Auteur: Jos Sterk