FR NL

Metro’s kunnen profiteren van de innovatie in de telecomsector

De opkomst van 5G-netwerken en Fiber to the Edge-technologie betekent dat stedelijke spoorwegexploitanten nu enkele van de al lang bestaande uitdagingen kunnen aangaan om telecomconnectiviteit over hun hele netwerken te krijgen, wat zowel passagiers als bedienend personeel ten goede komt.

Dat is alleszins de mening van  dr. Yong Hoon Kang, Chief Technology Officer bij Solid Inc.

Het belang van connectiviteit kan niet onderschat worden

Connectiviteit is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven, of het nu thuis, op het werk of onderweg is. Gebruikers van mobiele apparaten verwachten ononderbroken, naadloze connectiviteit – overal en altijd. Passagiers in het openbaar vervoer vormen hierop geen uitzondering, ze willen de mogelijkheid krijgen om de media te streamen, te bellen met vrienden en geliefden, e-mails te verzenden en op afstand te werken terwijl ze reizen, ongeacht de netwerkoperator waarop ze zich hebben geabonneerd.

Dichte concentraties van reizigers die gebruik maken van het stadsspoor en het openbaar vervoer kunnen echter een aanzienlijke tijdelijke druk uitoefenen op de communicatie-infrastructuur, en draadloze netwerken overspoelen met data en spraakoproepen terwijl ze wachten op de volgende trein of race om het perron te bereiken.

Openbare veiligheid niet over het hoofd zien

Naast de uitdaging om voldoende netwerkcapaciteit te bieden om piekgebruik aan te kunnen, kunnen radiofrequenties binnen metro’s en in ondergrondse gangen zwak of afwezig zijn. Deze combinatie van overbelaste netwerken en geblokkeerde signalen beperkt de capaciteit en resulteert in slechte connectiviteit, wat altijd leidt tot ontevreden passagiers.

Natuurlijk, hoewel de passagierservaring van het grootste belang is voor een goede klantenservice, gaat het vermogen om betrouwbare communicatiesystemen te onderhouden ook over iets dat nog belangrijker is: openbare veiligheid. Metropersoneel, eerstehulpverleners en ander veiligheidskritisch personeel zijn afhankelijk van draadloze ontvangst via meerdere frequentiebanden voor noodcommunicatie en privé-tweerichtingsradiotransmissies in spoor- en metroknooppunten, in treinen en langs sporen, zowel boven als onder de grond.

Verbonden blijven

Het bieden van naadloze connectiviteit voor stadstreinreizigers en veiligheidspersoneel begint met het beoordelen van de plaatsen waar dekking nodig is. Deze ruimtes variëren van uitgestrekte passagiersterminals met hoge plafonds en wijd open hallen tot ondergrondse loopbruggen en spoortunnels die door beperkte locaties en ruwe omgevingen weven die verbindingen met mobiele buitennetwerken volledig blokkeren.

Om betrouwbare, indoor connectiviteit met mobiele netwerken te behouden, vertrouwen veel van ’s werelds toonaangevende transportautoriteiten en metro-operatoren op de Distributed Antenna System-technologie. De telefoons en mobiele apparaten van de gebruikers zoeken automatisch naar de signalen van het mobiele netwerk die door deze antennes worden uitgezonden, waardoor connectiviteit wordt bereikt alsof ze buiten zijn. Hierdoor hebben passagiers toegang tot verbeterde mobiele diensten en vermijden ze het gebruik van onbeveiligde wifi-verbindingen op openbare plaatsen.

Auteur: Jos Sterk