FR NL

KfW IPEX-Bank financiert nog eens acht groene locomotieven voor RIVE

KfW IPEX-Bank en Siemens Financial Services ondersteunen de transitie in de transportsector met nog eens acht groene locomotieven voor RIVE

KfW IPEX-Bank heeft namelijk de financiering geregeld voor maximaal 30 nieuwe hybride Siemens Vectron Dual Mode (VDM)-locomotieven die worden beheerd door Northrail GmbH (Northrail) voor haar trouwe klant RIVE Private Investment. Het kredietvolume tot 92,5 miljoen euro zal samen met Siemens Financial Services worden verstrekt via Siemens Bank.

Hulp in de strijd tegen klimaatverandering

Deze state-of-the-art hybride VDM’s zullen de sector transformeren en dus helpen bij de strijd tegen klimaatverandering. De eerste tien locomotieven die in het kader van deze raamkoopovereenkomst worden gefinancierd, zijn al in gebruik bij verschillende spooroperatoren of worden binnenkort aan hen geleverd. Omdat de marktreactie op de locomotieven zeer positief blijft, zijn er nu acht extra VDM’s bij de fabrikant besteld. Ze zullen vanaf 2023 in fasen worden geleverd.

De gefinancierde locomotieven kunnen rijden op geëlektrificeerde trajecten zonder directe uitstoot en kunnen niet-geëlektrificeerde baanvakken overbruggen met een dieselgenerator. Het resultaat is een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot, omdat voorheen op niet-geëlektrificeerde trajecten het gebruik van dieselvoertuigen op het gehele traject noodzakelijk was.

Interessant voor banken en investeerders

Camille Brunel, Partner bij RIVE Private Investment, verklaarde:

“De transactie versterkt de strategische positie van RIVE Private Investment in de spoorwegsector, met als uiteindelijk doel het energie- en milieutransitiebeleid in Europa te ondersteunen.”

Michael Trentzsch, algemeen directeur van Paribus Rail Investment Management GmbH, zei:

“De spoorsector speelt een bijzondere rol bij de totstandkoming van een milieuvriendelijk mobiliteits- en vervoersaanbod. De ontwikkeling van innovatieve voortstuwingsconcepten en de aanschaf van dienovereenkomstig uitgeruste wagenparken is daarom ook een zeer interessant bedrijfssegment voor banken en investeerders, dat Paribus Rail Investment Management openstelt voor zijn langetermijnpartners RIVE Private Investment en KfW IPEX-Bank. ”

Auteur: Jos Sterk