FR NL

Een wereldprimeur: Hitachi Rail installeert een live-monitoringsysteem op hogesnelheidsvloot

Shutterstock

Hitachi Rail installeert ’s werelds eerste live-monitoringsysteem op de hogesnelheidsvloot van Great Western Railway (GWR), met de bedoeling om digitale gegevens over de prestaties van treinwielstellen te leveren.

De draadloze technologie zal worden geïnstalleerd in 93 intercity’s, waarbij het de eerste keer is dat Hitachi’s ‘Perpetuum Onboard’ draadloze technologie zal worden ingezet om alle wielstellen en draaistelonderdelen in hogesnelheidstreinen te monitoren.

Hitachi-wielsetbewaking

De installatie van Hitachi’s live monitoring-oplossing in de hogesnelheidsvloot van GWR is een wereldprimeur voor digitaal onderhoud.

De draadloze sensoren zullen de wielstellen en draaistellen in realtime monitoren om gegevens te verstrekken over de versnellingsbakken, tractiemotoren, lagers en wielen. Hierdoor kan GWR de treinbeschikbaarheid vergroten, de veiligheid verbeteren en de onderhoudskosten verlagen.

Geen handmatige inspecties meer

De digitale bewaking van draaistellen en wielstellen kan de periodieke handmatige inspecties vervangen, wat de uitvaltijd van de draaistelrevisie met ongeveer 50 procent zal verminderen en wat zal resulteren in meer dan 100 extra dagen treinbeschikbaarheid per jaar voor de GWR-vloot.

Bovendien kan realtime monitoring onmiddellijk onderdelen identificeren die moeten worden geïnspecteerd of onderhouden voordat er problemen opduiken. Dit proces zorgt er ook voor dat onderdelen alleen worden vervangen wanneer dat echt nodig is, waardoor onnodig afval wordt verminderd.

Digitale integratie van sporen en treinen

De GWR-vloot zal worden uitgerust met de volledige digitale onderhoudsoplossing, die versnellingsbakken, tractiemotoren, lagers en wielen bewaakt

De sensoren kunnen ook worden gebruikt om de toestand van sporen en treinassen te bewaken, en Hitachi verwacht daarom dat de technologie ook bruikbaar is voor verdere toepassingen waarbij zowel sporen als treinen digitaal worden geïntegreerd.

De digitale bewakingstechnologie is al geïnstalleerd op enkele initiële GWR-treinen, en de uitrol over de rest van de vloot zal het komende jaar plaatsvinden.

Auteur: Jos Sterk