FR NL

Stadler werkt aan een modulair schaalbaar batterijsysteem voor reizigerstreinen

Het nieuwe systeem wordt ontwikkeld in samenwerking met het Duitse Aerospace Center, het DLR Institute for Vehicle Concepts en het DLR Institute for Networks,

Het project heeft 5,3 miljoen euro aan financiering ontvangen van het Duitse federale ministerie voor digitaal en transport.

Afgekort MOSENAS

Het project ‘modulaire, schaalbare energieopslag voor duurzaam lokaal personenvervoer per spoor’ (afgekort MOSENAS) heeft betrekking op een batterijsysteem dat kan worden aangepast aan specifieke routetypes door verschillende batterijtypes en prestatiekenmerken te gebruiken.

Het nieuwe systeem kan gewicht besparen en dus het energieverbruik verminderen, waardoor batterij-elektrische operaties een meer toegankelijke optie kunnen worden op spoorlijnen waar het om financiële of technische redenen niet haalbaar is om bovengrondse lijnen uit te rusten.

Flexibiliteit is gegarandeerd

De batterijsystemen kunnen worden afgestemd op voertuigrotaties en op de bestaande laadinfrastructuur, waardoor ook de verwachte levensduur van het systeem kan worden geoptimaliseerd.

Bovendien maakt het modulaire concept ook de integratie van toekomstige batterijtechnologieën of brandstofcellen mogelijk.

Waarschuwingsindicatoren zijn in ontwikkeling

Omdat veiligheid een topprioriteit is bij spoorwegactiviteiten, werken de betrokken partners momenteel aan de ontwikkeling van waarschuwingsindicatoren om kritieke batterijomstandigheden te detecteren en te bewaken en aan het creëren van efficiënte brandbeveiligingsstrategieën en opslagoplossingen.

Ook wordt onderzocht hoe de systemen het beste snel kunnen worden opgeladen in treinstations, depots of aan bovenleidingen zonder het openbare elektriciteitsnet extra te belasten.

Oplossingen die momenteel worden overwogen, zijn onder meer batterijen voor tweede gebruik in stationaire opslagsystemen.

Auteur: Jos Sterk