FR NL

SBB Cargo bestelt 20 Vectron locomotieven, onder meer voor vervoer richting Antwerpen

Siemens AG

De Zwitserse goederenvervoerder per spoor SBB Cargo international heeft 20 Vectron multisysteemlocomotieven besteld bij Siemens Mobility. De spoorexploitant plaatste de bestelling in samenwerking met de Duitse financiële groep SüdLeasing. Ze maakt deel uit van een geplande uitbreiding van de vrachtcapaciteit op het Zwitserse spoorwegnet.

“De Vectron is de ideale locomotief voor onze transportactiviteiten, omdat hij interoperabel is tussen de ARA-havens (Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen) en Italië”, legt Sven Flore, CEO van SBB Cargo International, uit. De nieuwe locomotieven profiteren van het XLoad-systeem, dat een verbeterde trekkracht biedt in vergelijking met de vroegere vierassige locomotieven. Het XLoad-systeem is het antwoord van Siemens op de Euro9000 van Stadler Rail.

Transalpine transport

Flore van SBB benadrukte de extra flexibiliteit die de nieuwe locomotieven bieden, en merkte op dat met de optionele functie XLoad het bedrijf in staat zal zijn om langere en zwaardere treinen door de Alpen te laten rijden in enkele tractie.
Omdat het gewicht van de treinen voor gecombineerd goederenverkeer wordt beperkt door maximaal toegestane treinlengtes, is het niet nodig om een ​​duurdere zesassige locomotief in te zetten.

Verbeterde tractieprestaties en verhoogde trailerbelastingen

Het XLoad-uitrustingspakket biedt verbeterde tractieprestaties en verhoogde trailerbelastingen en is ontworpen om te werken op de maximale werksnelheid van de Vectron van 160 kilometer per uur. Het stelt SBB ook in staat om op sommige trajecten twee vierassige locomotieven te vervangen door één nieuwe locomotief.

De Vectron-vloot van Siemens heeft tot op heden meer dan 585 miljoen kilometer afgelegd en is momenteel goedgekeurd voor gebruik in Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Zweden en Zwitserland. De levering van de nieuwe Vectron-locomotieven voor SBB Cargo staat gepland voor 2024.

Auteur: Jos Sterk