FR NL

Meer steun voor Oekraïense spoorwegen

Oostenrijk, Duitsland en Polen verhogen de steun voor Oekraïense spoorwegen in de vorm van de leveringen van reserveonderdelen, uitrusting en expertise.

Een gezamenlijke verklaring van solidariteit en steun voor Oekraïne is ondertekend door de CEO van de Oostenrijkse federale spoorwegen (ÖBB), Andreas Matthä, de CEO van de Duitse Spoorwegen (DB), dr. Richard Lutz, en de CEO van de Poolse Staatsspoorwegen (PKP), Krzysztof Mamiński , waarbij deze spoorwegmaatschappijen technische uitrusting en reserveonderdelen zullen leveren om de wederopbouw van de Oekraïense Spoorwegen (UZ) te ondersteunen.

Passagiersvoertuigen moeten omgebouwd worden

De verklaring werd ondertekend in aanloop naar een tweedaagse CEO-top die onlangs in Wenen werd georganiseerd door de Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER).

DB zegt persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te leveren aan het UZ-personeel ter waarde van € 500.000. Ook de levering van technische expertise is gepland.

De Duitse staatsoperator onderzoekt ook de haalbaarheid van het leveren van passagiersrijtuigen aan het UZ, maar wijst erop dat deze moeten worden omgebouwd van normaal naar breedspoor.

Beschadigd netwerk zo snel mogelijk herstellen

DB, ÖBB en PKP lobbyen bij de Europese Unie (EU) om een ​​Rebuild Ukraine-fonds op te richten om het door de oorlog beschadigde UZ-spoorwegnetwerk zo snel mogelijk te herstellen.

Het UZ-netwerk moet ook beter worden geïntegreerd in het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T), met name door de ontwikkeling van nieuwe corridors om Oekraïne en Moldavië te verbinden met het EU-spoorwegnetwerk.

Deze corridors zouden een grote bijdrage leveren aan de export van de landbouwgrondstoffen die nu in Oekraïne worden opgeslagen vanwege het gebrek aan verder transport, maar ook aan het transport van ertsen, staal en machines.

Nieuwe routes aanboren

DB en UZ hebben nieuwe routes gevonden voor bulkgoederen zoals graan, ijzererts en zonnebloemolie. Er zijn containers aan de EU geleverd via havens aan de Zwarte Zee en in Polen.

“De Oekraïense spoorwegarbeiders verrichten momenteel iets indrukwekkends”, zegt Lutz. “Ze houden het land draaiende. Ondanks de herhaalde aanvallen op routes en stations gaan de operaties door. Omdat alleen een functionerend spoorwegsysteem de sleutel zal zijn tot de toekomstige wederopbouw van het land, heeft Oekraïne voldoende financiële middelen en integratie in het TEN-T nodig, parallel met het toelatingsproces tot het EU-lidmaatschap.”

Auteur: Jos Sterk