FR NL

NMBS schrapt dinsdag 34 piekuurtreinen wegens de hitte

Flickr

Terwijl Zuid-Europa zucht en kreunt onder tropische hittetemperaturen, mogen we ons ook in België voorbereiden op een paar dagen van uitzonderlijke hitte. En dat blijft niet zonder gevolgen voor het treinverkeer.

De NMBS zal dinsdag 34 piekuurtreinen schrappen wegens de verwachte zeer hoge temperaturen, zo heeft de spoorwegmaatschappij afgelopen weekend bekendgemaakt.

Gevoelig voor de hitte

Het betreft meer bepaald treinen die overdag buiten in volle zon geparkeerd staan of om treinmaterieel dat erg gevoelig is voor extreme hitte.

Dat geldt bijvoorbeeld voor treinen die ’s morgens naar Brussel rijden en daar de hele dag geparkeerd blijven staan. Met opwarming tot gevolg. Vaak zijn de geschrapte piekuurtreinen ook oudere treinen, die vanwege hun ouderdom gevoeliger zijn voor hitte,” aldus woordvoerder Dimitri Temmerman. Deze treinen worden daarom preventief geschrapt.

Versterking depannageploegen

De NMBS versterkt ook de depannageploegen, deze worden aangevuld met extra mensen die gespecialiseerd zijn in ventilatie en airco, iets wat in de huidige omstandigheden erg belangrijk is. Bovendien worden ook de ventilatie- en aircosystemen zelf extra gecontroleerd.

Hetzelfde geldt ook voor de sporen, de wissels, de bovenleiding en de klimaatregeling van de elektrische installaties en datacenters. Vanwege de hitte kan namelijk het metaal van de sporen uitzetten, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Auteur: Jos Sterk