FR NL

NS kijkt bij aanbesteding nieuwe treinen ook naar exemplaren die in België kunnen rijden

Foto: NS

Het Nederlandse NS heeft eerder deze week een aanbesteding van nieuwe sprinters in gang gezet. De vervoerder hoopt hoopt begin 2024 over te gaan tot definitieve aanschaf. NS wil dat een aantal van de te bestellen treinen ook in Duitsland en België kunnen rijden.

Met de nieuwe treinen wil NS de verwachte groei in het aantal reizigers over de grens in Nederland het hoofd bieden. In 2027 wil de vervoerder de eerste treinen kunnen inzetten.

“We zitten nu op ongeveer 80 procent van het aantal reizigers van voor de coronapandemie. Toch kijken we al naar de lange termijn: we verwachten richting 2030 een forse reizigersgroei. Aangezien het jaren kost voordat een nieuwe trein rijdt, moeten we ons nu voorbereiden op de toekomst en beginnen met de aanbesteding”, aldus Roel Okhuijsen, bij NS verantwoordelijk voor de aanschaf van nieuwe treinen.

De NS heeft een omvangrijk wensenlijstje opgesteld voor de nieuwe treinen. Zo moeten ze snel kunnen optrekken en 160 kilometer per uur kunnen halen. Daarnaast wil het bedrijf een licht interieur, dat bovendien goed toegankelijk is voor iedereen. Daarom wil NS ook rolstoeltoegankelijke toiletten. De vervoerder wil tenslotte dat WiFi, reisinformatieschermen stopcontacten en USB-aansluitingen tot de uitrusting behoren.

Hoeveel nieuwe treinen NS zal bestellen, moet in de volgende fase van de aanbesteding duidelijk worden. Op dit moment loopt het zogeheten Request For Information-process (RFI). Als onderdeel daarvan zal NS informatie inwinnen bij fabrikanten van rollend materieel.

Op dit moment maakt NS gebruikt van Sprinters uit de stal van de Spaanse fabrikant CAF. Bij concurrent Alstom is de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) besteld.

Auteur: Nick Augusteijn