FR NL

DE18 locomotief wordt getest op het Belgische netwerk

Siemens AG

Sinds februari bevindt zich een  Vossloh DE18 locomotief op Belgische bodem, gesleept door een Crossrail Class 66. Bedoeling is om goedkeuring voor gebruik te verkrijgen via een testcampagne uitgevoerd door de onafhankelijke instantie Certifer/Belgorail.

In het opleidingsstation van Schaarbeek werden eerst verschillende reeksen statische tests uitgevoerd. Vervolgens werden elektromagnetische compatibiliteitstests uitgevoerd op de L94-lijn tussen Ath en Silly, de gebruikelijke plaats voor tests van dit type.

De DE 18 sleepte vervolgens een lege passagierstrein bestaande uit 6 M4-rijtuigen en de elektrische locomotief 1849 voor de terugkeer naar de testlocatie.

De eerste solorit

De capaciteiten onder belasting van de DE 18 werden in een volgende fase aan een test onderworpen, dit keer zowel alleen als met de bijdrage van de diesellocomotief 7859. Zijn eerste solorit vond plaats op de lijn Athus-Maas, tussen Ronet (Namen) en Bertrix.

De testtrein bestond uit 15 Infrabel-onderlossers beladen met ballast. Er werd een stop gemaakt op een volledige helling van 13 ‰ om de herstart te testen, wat altijd lastig is voor een trein in deze omstandigheden. Er werden snelheidsverhogingen doorgevoerd tot iets meer dan 80 kilometer per uur tussen Gedinne en Graide.

Nog meer tests moeten plaatsvinden op rails met minder optimale gripomstandigheden.

Vossloh is geen onbekende in België. Van 1999 tot 2005 leverde deze firma 170 diesellocomotieven van het type 77 en 78 aan de NMBS, gebaseerd op een ontwikkeling van het type MaK G1205. Sommige van deze locomotieven gingen naar de infrastructuurbeheerder Infrabel, andere werden gebruikt door Lineas.

Intussen heeft Vossloh de DE 18 ontwikkeld. Sinds de TSI-goedkeuring en marktintroductie in 2014 werden meer dan 130 DE 18-locomotieven verkocht. In 2019 hebben de Chinezen via CRRC de ‘railvoertuig’-activiteiten van Vossloh gekocht.

Auteur: Jos Sterk