FR NL

NS installeert ETCS op hun VIRM-treinen

2022, Wikipedia

Siemens Mobility heeft een contract afgesloten met NS Group om 176 ViRM-treinstellen te retrofitten met de nieuwste European Level 2 Train Control Technology (ETCS).

Met Siemens Mobility werd een contract getekend voor de ontwikkeling, levering en het onderhoud van het systeem voor zeven jaar. De gemoderniseerde voertuigen worden in de periode 2023-2027 opgeleverd.

Grote stap in de digitalisering van treinen

Met de implementatie van ERTMS op de grootste serie treinen in omloop bij de Nederlandse openbare vervoerder zet NS een grote stap in de digitalisering van bestaande treinen.

De VIRM (voor Verlengd Interregiomaterieel)-treinstellen werden tussen 1994 en 2009 geleverd door de voormalige firma Talbot uit Aken.

Momenteel wordt het rollend materieel beschermd door het automatische klasse B treinbeveiligingssysteem genaamd ATB, waarvan de basis al in 1954 werd ontworpen. Deze systemen werken nog steeds goed, maar zijn verouderd, duur in onderhoud en worden niet meer gebouwd.

Digitalisering van het treinverkeer

De overheid beveelt al jaren de invoering van ERTMS in Nederland aan. Marco Sala, programmamanager, legt uit wat dit voor spoorvervoerder NS betekent: “Kortom, we werken aan ombouw, opleiding van personeel en aanpassing van ICT-systemen en -processen. »

Dit is het eerste grote ETCS-upgradecontract voor rollend materieel in Nederland en het maakt deel uit van een uitgebreid Nederlands programma om haar bestaande materieelvloot uit te rusten met de nieuwste treinbesturingstechnologie.

Auteur: Jos Sterk