FR NL

Siemens Mobility presenteerde Mireo Plus B voor het eerst op InnoTrans 2022

2019, Wikimedia Commons

Siemens Mobility presenteerde de Mireo Plus B-batterijtrein voor het eerst aan het publiek op InnoTrans 2022.

De Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) heeft in 2020 27 Mireo Plus B-treinen besteld bij Siemens Mobility.

Oplevering gepland tussen juni en december 2023

De tweedelige elektrische treinstellen met 120 stoelen kunnen werken op spoorlijnen met of zonder bovengrondse hoogspanningslijnen dankzij hun hybride batterijaandrijving en zijn gepland om te rijden op netwerk 8 van het regionale systeem van Ortenau. De oplevering van de treinstellen is gepland tussen juni en december 2023.

“Alle treinen moeten klimaatvriendelijk zijn. Waar nog geen bovenleiding is, vertrouwen we op alternatieve en klimaatvriendelijke oplossingen. Dankzij de batterijhybride aandrijving van de Mireo Plus B rijden treinen in de regio Ortenau emissievrij vanaf december 2023. De deelstaat Baden-Württemberg loopt als pioniersregio in Duitsland voorop en financiert als eigenaar de introductie en exploitatie van de batterijtreinen. De inkoop is ook gebaseerd op de “lifecycle-benadering”, wat betekent dat voor de eerste keer dat we onderhoud en service garanderen over de gehele contractperiode”, zegt Winfried Hermann, minister van Verkeer van Baden-Württemberg.

Bereik in batterijmodus is meer dan 80 kilometer

“Met deze order investeert de deelstaat Baden-Württemberg in de toekomst van mobiliteit. Onze Mireo Plus B-batterijtrein maakt klimaatvriendelijk, lokaal emissievrij personenvervoer mogelijk en biedt daarmee een duurzaam alternatief voor het gebruik van dieseltreinstellen op niet-geëlektrificeerde lijnen. We garanderen de beschikbaarheid van de vloot met onderhoud gedurende de hele levenscyclus”, zegt Albrecht Neumann, CEO Rolling Stock bij Siemens Mobility.

Het bereik van de Mireo Plus B in batterijmodus onder reële omstandigheden is meer dan 80 kilometer. De accu’s kunnen worden opgeladen aan de bovenleiding en door gebruik te maken van de remenergie. Het batterijsysteem wordt onder de vloer gemonteerd en bevat twee batterijcontainers.

Er worden lithium-ionbatterijen met een lange levensduur gebruikt. Het is de bedoeling dat Siemens Mobility ook bijna 30 jaar het onderhoud van de treinen gaat verzorgen. De treinen worden gebouwd in de Siemens Mobility-fabriek in Krefeld.

Auteur: Jos Sterk