FR NL

Nieuw Siemens Xcelerator-platform voorgesteld op InnoTrans 2022

2017,Wikimedia Commons

Siemens Mobility heeft zijn nieuwe open digitale bedrijfsplatform – de Siemens Xcelerator – vorige maand op InnoTrans voorgesteld.

Dit platform stelt het hele mobiliteitsecosysteem, van treinen en infrastructuur tot operators, passagiers en externe partners, in staat om verbinding te maken en samen te werken via Application Programming Interfaces (API’s).

Open interfaces

Michael Peter, CEO van Siemens Mobility, zei hierover: “Met Siemens Xcelerator creëren we open interfaces om continue gegevensuitwisseling tussen de verschillende subsystemen van het spoorwegnet mogelijk te maken. Onze digitale technologieën, diensten en innovaties zorgen voor een systeembeschikbaarheid tot 100%, een grotere stiptheid en een betere benutting van treinen, wat zowel de operators als de passagiers ten goede komt en een nieuw niveau van comfort en efficiëntie creëert.”

Het platform omvat digitale en IoT-compatibele software en verbonden hardware voor sectoren, gebouwen, netwerken en transport, inclusief treinplanning, reservering en ticketing, voorraadbeheer, mobility-as-a-service (MaaS), digitale diensten en infrastructuur.

‘Destination Digital’ als slogan

De slogan van Siemens Mobility voor InnoTrans 2022 was ‘Destination Digital’ en het bedrijf heeft zich tijdens het evenement geconcentreerd op vier specifieke aspecten van het spoorvervoer.

Dit waren spoorinfrastructuur en rollend materieel, 100% systeembeschikbaarheid, maximale netwerkcapaciteit en geoptimaliseerde klantervaring en -processen.

Het bedrijf wil er laten zien hoe innovatieve digitale technologieën maximale netwerkcapaciteit en efficiëntiewinst voor operators mogelijk maken door bestaande spoorweginfrastructuur naar de cloud te verplaatsen en signaleringscomponenten te virtualiseren.

Nog andere aandachtspunten

Andere hoogtepunten bij Siemens Mobility op InnoTrans 2022 waren onder meer de IoT- en AI-gebaseerde applicatiesuite Railigent, automatische treinbediening (ATO) ETCS-oplossingen en MaaS-systemen.

Het bedrijf heeft ook een selectie van zijn nieuwste voertuigen getoond in de openluchttentoonstellingsruimte.

Deze omvatten de Desiro HC (hoge capaciteit), die door ODEG wordt geëxploiteerd op het nieuwe Elbe-Spree-spoornet, de nieuwste waterstoftrein, de Mireo Plus H, Avenio-trams voor het tramnetwerk van Neurenberg, de Metro X-Wagen-trein voor operatie in Wenen en de nieuwste Vectron-locomotieven.

Auteur: Jos Sterk