FR NL
Locomotief in de haven van Antwerpen.

Reglementering houdt hybride locomotieven van Belgisch spoor

Een Bombardier Electric Traxx 28-locomotief in de haven van Antwerpen.Lineas.net / Wikimedia Commons

Spoornetbeheerder Infrabel werkt aan de interne reglementering om rijden met hybride diesel-elektrische locomotieven op het Belgische spoornet mogelijk te maken, meldt zusterpublicatie Flows. Technisch kan het al en tegen juni moet ook de reglementering op punt staan.

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet kreeg vorige week in het parlement een vraag van volksvertegenwoordiger Pieter De Spiegeleer over de uitfasering van diesellocomotieven in België. Volgens de minister beschikt slechts 4 procent van het Belgische spoornet nog niet over elektrische bovenleiding. De werken aan de elektrificatie van de lijn tussen Hasselt en Mol zijn ondertussen bezig, waardoor er in Vlaanderen nog maar een viertal lijnen overblijven waar enkel met diesellocomotieven kan gereden worden. De minister benadrukte dat zelfs wanneer deze lijnen niet geëlektrificeerd worden, diesellocomotieven sowieso zullen verdwijnen. De laatste diesellocomotieven van de NMBS zullen op termijn vervangen worden door batterij-elektrische exemplaren, aldus Gilkinet.

Reglementering

Uit een vraag aan goederenspooroperator Lineas blijkt dat de hybride diesel-elektrische locomotieven waarover hij beschikt, voorlopig nog niet op het Belgische spoornet mogen rijden. Ze worden al wel ingezet in Duitsland en Frankrijk, schrijft Flows.

Volgens Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, is het rijden met diesel-elektrische locomotieven op het Belgische spoornet technisch wel mogelijk, maar wordt nog gewerkt aan de interne reglementering. “We hebben wat dat betreft nog geen vraag gekregen van Lineas. Een andere operator heeft ons wel mondeling die vraag gesteld. Technisch gezien kan het dus, maar intern zijn we nog bezig met de reglementering en de procedures. Tegen juni zal het mogelijk zijn om met diesel-elektrische locomotieven op het Belgische spoornet te rijden. De operatoren zullen daarvoor wel een aanvraag moeten indienen. Die aanvraag zal geïntegreerd worden in de aanvraag voor een rijpad omdat ook de seinhuizen en bedieningsposten op de hoogte moeten zijn. Het veranderen van tractie van diesel naar elektrisch of omgekeerd zal ook al stilstaand moeten gebeuren”, besluit Petit.

Meepraten over deze ontwikkeling? Schrijf je dan in voor het Rail Infra Forum in Rotterdam op 14-15 maart. Klik hier voor alle informatie. 

Dit artikel is afkomstig van Flows.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn