FR NL

Internationaal samenwerken is noodzakelijk of de groene doelstellingen zijn niet haalbaar

2013, Flickr

De European Rail Freight Association heeft de Europese Commissie een duidelijk signaal gestuurd met betrekking tot het stimuleren van grensoverschrijdend spoor.

De vereniging benadrukte dat de openbare raadpleging van de Commissie, die gericht is op de coördinatie van het internationale treinverkeer, moet worden gevolgd door een relevante wetgeving. Daarzonder worden de doelstellingen voor duurzame en slimme mobiliteit niet op tijd gehaald.

Openbare raadplegingen zijn afgerond

De Commissie heeft zojuist een ronde van openbare raadplegingen afgerond die bijna twee en een halve maand heeft geduurd en gericht was op het ontwikkelen en uitvoeren van maatregelen om het internationale treinverkeer en het beheer ervan te vergemakkelijken.

ERFA verwelkomde het initiatief en de resultaten ervan, maar benadrukte dat als de raadpleging niet wordt gevolgd door een wetgevingsaanpak in de trant van het project Timetabling and Capacity Redesign, het goederenvervoer per spoor niet in staat zal zijn om zijn groei- en milieudoelstellingen te halen.

Op zoek haar harmonisering

Het Timetabling and Capacity Redesign (TTR)-project, gelanceerd door RailNetEurope en Forum Train Europe onder begeleiding van ERFA, bestudeert de dienstregelingsprocedures tussen Europese landen, met als doel processen te verbeteren en harmonisatie op internationaal niveau te bereiken.

“EFA juicht het toe dat de Europese Commissie een raadpleging over deze belangrijke kwestie heeft gelanceerd. Het goederenvervoer per spoor heeft juridische duidelijkheid nodig over de manier waarop de capaciteit wordt beheerd, evenals de rechten op het boeken van capaciteit en de invoering van verhaalsmogelijkheden voor verloren capaciteit en operaties op het netwerk. Aangezien het goederenvervoer per spoor in de eerste plaats internationaal is, is een Europese aanpak van cruciaal belang om een ​​lappendeken van verschillende nationale initiatieven te vermijden”, aldus Connor Feighan, secretaris-generaal van de ERFA.

Aanpassingen zijn noodzakelijk

“De huidige situatie met veel verstoringen en slechte coördinatie van de capaciteit in het Europese netwerk laat duidelijk zien hoe het kader voor het beheer van capaciteit en infrastructuur vandaag de dag niet voldoet aan de behoeften van grensoverschrijdend verkeer.

Aangezien meer dan 50 procent van het goederenvervoer per spoor minstens één grens passeert, is dit van het grootste belang. Als we de modal shift-doelstellingen serieus nemen, moeten we de situatie op korte termijn stabiliseren en tegelijkertijd een sterker systeem voor de toekomst ontwikkelen”, aldus ERFA-president Dirk Stahl.

Vooral vereenvoudiging is noodzakelijk

“Vandaag de dag wordt capaciteit beheerd en toegewezen met ingewikkelde instrumenten en vooral met een nationale focus, aangezien het meeste passagiersvervoer binnenlands is. Gezien het sterke internationale profiel van het goederenvervoer per spoor, moet internationaal capaciteitsbeheer de boventoon voeren in de capaciteitsplanning om de sector te laten groeien.”, zo luidt het.

“In die zin moet het boeken van internationale capaciteit worden vereenvoudigd. Spoorwegondernemingen moeten de mogelijkheid hebben om rollend plannen voor internationaal verkeer uit te voeren met één aanspreekpunt, namelijk hun nationale infrastructuurbeheerder. Dit zal echter niet voldoende zijn als landen zich niet voorbereiden op een dergelijke transitie en als het beleid niet bindend is, zeker niet bij het compenseren van capaciteitsverstoringen”, besluit ERFA.

Auteur: Jos Sterk