FR NL

De energiecrisis slaat overal ongenadig toe: hoe bespaart de MIVB op energie?

De stroomverdeling in de stad 2017, Wikimedia Commons

Je kan er haast niet omheen: naast de snel oplopende inflatie maakt België, net als de rest van Europa, een historische energiecrisis door.

Hoewel de stijging van de elektriciteits- en gasprijzen een enorme kost betekent voor de bevolking, heeft de MIVB maatregelen genomen om de schade te beperken om het openbaar vervoer in Brussel veilig te stellen. Een woordje uitleg.

Energiebesparing

Ook al kent de energiecrisis pas sinds enkele maanden zijn hoogtepunt, de MIVB heeft daar niet gewacht. Ze voert al jaren een krachtig beleid om energie te besparen. Een deel daarvan vloeide voort uit de uitstootstrategie. Want energie besparen is gelijk aan je uitstoot beperken. Deze strategie wordt dan ook dagelijks toegepast op het net.

Groene gebouwen

Elk nieuw gebouw van de MIVB (depot, station, enz.) krijgt doelstellingen opgelegd op het gebied van energie- en milieubescherming. Haren, Marconi, Marly… Zijn allemaal stelplaatsen van de MIVB waarvan de renovatie of bouw volgde op een lastenboek dat gericht is op de laagst mogelijke energie-impact voor haar werking: warmtekrachtkoppeling, zonnewering, isolatie, geothermische energie, LED-verlichting (in de gebouwen maar ook in de stations en voertuigen)… De MIVB houdt zich voor haar gebouwen aan strikte regels om zo een steentje bij te dragen voor het milieu. Daarbovenop houden we de verwarming op een lager pitje: we verwarmen niet boven de 19 graden.

Meer dan 5.000 zonnepanelen

Voor al onze vestigingen hebben we 5.451 zonnepanelen panelen geplaatst, met een oppervlakte van 9.333 m2 en een jaarlijkse productie van 1.407 tot 1.539 MWh. De geproduceerde elektriciteit van onze zonnepanelen komt overeen met het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 402 tot 440 Brusselse gezinnen. In de stelplaats Marconi dekken de geïnstalleerde panelen 43% van de elektriciteitsbehoefte van het hele gebouw!

Sensibiliseren van de collega’s

Bij de MIVB zijn ook de werknemers zich bewust van het belang van energiebesparing omdat elke actie telt, hoe eenvoudig ook:

*het licht uitdoen bij het verlaten van een vergaderzaal

*de verwarming op stand 3 houden

*de computer en het beeldscherm aan het einde van werkdag uitzetten

*het uitschakelen van alle randapparatuur zoals printers voor het begin van een weekend

*een eco-rijopleiding voor onze chauffeurs

En zo voort! Ook deze kleine zaken kunnen een grote impact hebben en leren zuinig met energie omgaan.

Energiezuinige voertuigen

Wist je dat de energie die gebruikt wordt wanneer de metro afremt, wordt hergebruikt om de metro te laten optrekken en voor verlichting? Ook op die manier spaart de MIVB energie uit. Er wordt momenteel getest met een waterstofbus. Het doel is de prestaties van deze nieuwe energiebron in combinatie met een elektrische bus te evalueren. Met een verdubbelde actieradius is de oplaadtijd twee keer zo snel als bij een doorsnee elektrische bus.

Auteur: Jos Sterk