FR NL

De Lijn zet in op klantvriendelijker, kwaliteitsvol en aantrekkelijk openbaar vervoer

Flickr

De Lijn zet verder in op kwaliteitsvol en aantrekkelijk openbaar vervoer en positioneert zich zo als een mobiliteitspartner waar reizigers, lokale besturen, en vervoerregio’s op kunnen rekenen.

De Lijn biedt een fijnmazig vraaggestuurd openbaar vervoernetwerk aan, met snelle verbindingen. Bovendien zet De Lijn de komende jaren extra in op het dynamisch en snel kunnen reageren op een veranderende mobiliteitsvraag.

Een vraag die constant in beweging is

De vraag naar openbaar vervoer evolueert immers constant. De Lijn monitort en evalueert die evolutie permanent. Naast een jaarlijkse globale evaluatie van het aanbod en eventuele aanpassingen, kan De Lijn in nauw overleg met de vervoerregio’s ook autonoom overgaan tot bepaalde tussentijdse aanpassingen van het aanbod, bijvoorbeeld naar aanleiding van de opening van een groot ziekenhuis, een langdurige omleiding met grote impact, etc. Het kader voor die zogenaamde gekaderde flexibiliteit wordt de komende maanden verder uitgewerkt.

Ook de betrouwbaarheid en stiptheid van het vervoersaanbod worden verder verbeterd. Reizen met De Lijn wordt door de klant als comfortabel ervaren. Er wordt ingezet op het comfort en de properheid van de voertuigen. Ook de toegankelijkheid van het aanbod wordt onder de loep genomen, zowel wat de fysieke toegankelijkheid van voertuigen en haltes betreft, als de digitale inclusie. De Lijn streeft ook naar correcte, betrouwbare, up-to-date en consistente realtime informatie op al haar infokanalen, en dit niet alleen voor de eigen diensten, maar ook voor de diensten van andere aanbieders indien beschikbaar.

Een sterke partner in het klimaatverhaal

Het nieuwe openbaredienstencontract (odc) heeft de ambitie om van De Lijn een sterke partner te maken in het klimaatverhaal. In de eerste plaats door de elektrificatie van de vloot, zowel van De Lijn zelf als van haar exploitanten. Concreet moeten tegen 2025 alle Euro 3 en 4 bussen volledig uitgefaseerd zijn. Tegen eind 2027 zullen 80% van de Euro 5 bussen uitgefaseerd zijn.

Daarnaast heeft De Lijn ook de ambitie om in de toekomst haar e-stelplaatsen open te stellen voor derden (exploitanten, steden en gemeenten, …) zodat zij daar hun voertuigen kunnen laden. Verder zet De Lijn ook in op het verduurzamen van haar eigen infrastructuur, en dit zowel op vlak van energiegebruik, afvalbeheer, waterbeheer, bodembeheer. De beweging naar een duurzamer mobiliteit wordt nog verder ondersteund doordat De Lijn haar rol als betrouwbare mobiliteitspartner speelt voor de vervoerregio’s in hun streven naar een aanzienlijke modal shift.

Auteur: Jos Sterk