FR NL

Zomerzon stimuleert het treinverkeer van de NMBS naar de Kust

Het bijna permanent goede zomerweer – dat helaas ook droogte met zich meebrengt – stimuleert de NMBS-trafiek naar de kust.

Er speelt natuurlijk ook mee dat er voor het eerst geen gezondheidsbeperkingen meer zijn zoals we de afgelopen twee jaar hebben ervaren.

De grote opkomst van reizigers richting kust bracht de NMBS ertoe om haar formule “Kustexpress” te hervatten, maar dit keer zonder de problemen verbonden aan het boeken van een ticket. De spoorwegmaatschappij heeft extra treinen gepland, niet alleen vanuit Brussel maar ook vanuit andere provinciesteden, rechtstreeks naar de Kust.

Extra treinen

Op dinsdag, woensdag en donderdag staan inderdaad extra treinen gepland om de Belgische kust te bereiken. Bij onbewolkt weer met veel zonneschijn kan de NMBS dan ook een grote toestroom van reizigers naar het strand verwachten. Zo zijn er drie retourtreinen vanuit Brussel toegevoegd aan het gebruikelijke zomeraanbod, richting Blankenberge en Oostende, de populairste badplaatsen.

Voor het verlengde weekend van 15 augustus staan ​​er vijf extra retourdiensten op het programma voor Brusselaars. Het gaat om de lijnen Leuven-Oostende, Leuven-Blankenberge, Hasselt-Blankenberge en Brussel-Zuid-Oostende maar bijvoorbeeld ook Bergen-Doornik-Blankenberge. Aan het einde van de week kan de maatregel worden verlengd indien de vraag van de kant van de reizigers groot blijft.

Treinen met of zonder airconditioning?

Het verkeer naar de zee bestaat voornamelijk uit gezinnen, kinderen, koppels en groepen jongeren die een dagje van de zee willen genieten. Dat was bijvoorbeeld goed te merken op de perrons van Brussel-Centraal en Brussel-Zuid.

De NMBS herinnert er aan dat haar klanten bij voorkeur de spitsuren zoveel mogelijk moeten vermijden en genoeg te drinken moeten meenemen tijdens de periodes van warm weer. Het is echter niet altijd zeker dat de reiziger een ​​trein met airconditioning kan vinden.

Sommige zelfrijdende treinstellen gebruiken nog steeds de technologie uit de jaren ’80 en ’90, waarbij ‘gepulseerde lucht’ de overhand had. Er is dus geen koeling voorzien, alleen wordt de omgevingslucht gepulseerd. Dit komt het comfort van de reis uiteraard niet ten goede.

Maar heel wat treinen naar de kust zijn uitgerust met rijtuigen M6 of M7 of zelfs rijtuigen I11 (geval van Eupen-Oostende), al deze treinen zijn voorzien van airconditioning.

Wat de drukte betreft, raadt de NMBS de reizigers aan om zich op voorhand goed te informeren. Als een bepaalde trein oranje of rood is aangegeven, adviseert de spoordienst om voor een andere trein te kiezen.

 

Auteur: Jos Sterk