FR NL
Nightjet-nachttrein

Comfort is een zeer belangrijk onderdeel van reizen met de nachttrein

Een Nightjet-nachttrein 2017, Wikimedia Commons

Comfort is een essentieel onderdeel van reizen met de nachttrein, dit blijkt uit een Nederlands onderzoek met gegevens uit 2019.

Reizen met de nachttrein maakt de laatste jaren een sterke comeback in het treinverkeer. Een Nederlands onderzoek ondervroeg in 2019 bijna 804 reizigers, waarbij een team van vijf onderzoekers op zoek ging naar of en onder welke voorwaarden reizigers bereid zijn om nachttreinen over lange afstanden te gebruiken.

Het comfort, de kosten en de duurtijd

Zoals ook ander onderzoek naar treinreizen heeft aangetoond, is geconstateerd dat de keuze voor het ene vervoermiddel in plaats van het andere afhangt van het comfort, de kosten van de reis en de duur van de reis. Met een aankomsttijd vroeg op de dag zouden nachttreinen voor bijvoorbeeld zakenreizigers een klein voordeel hebben ten opzichte van ochtendvluchten. Dit is iets waar het treinverkeer van kan profiteren.

Hoe minder medereizigers, hoe beter

De belangrijkste bepalende factor is comfort. Het ervaren comfortniveau wordt sterk beïnvloed door het aantal personen dat de ruimte in de trein deelt. Zozeer zelfs dat respondenten, wanneer ze de keuze krijgen tussen een privé tweepersoonshut in een eenvoudige nachttrein en een coupé delen met zes andere mensen in een luxere slaaptrein, ze de voorkeur geven aan de basistrein. Deze krijgt dan ook een hogere comfortbeoordeling.

Het aantal personen in het compartiment heeft dus een significant effect op het ervaren comfortniveau. Het model dat de Nederlandse onderzoekers hebben gebruikt, weerspiegelt waarschijnlijk het feit dat mensen hun tijdelijke accommodatie in een nachttrein niet graag met anderen delen. Slaaprijtuigen kregen een hoge waardering, terwijl de couchette een meer gemiddelde waardering kreeg.

Daarentegen blijkt dat de meeste mensen weinig toegevoegde waarde zien in verbeterde horecavoorzieningen. Een restauratiewagen zou weinig waarde toevoegen, zo blijkt het onderzoek.

Verschillende voorkeuren naargelang de aard van de reis

Deze studie zegt ook iets over de voorkeuren die verband houden met de aard van de reis. Zo hebben zakenreizigers een veel sterkere voorkeur voor avondvluchten en hotelovernachtingen dan vakantiegangers, waarschijnlijk omdat rust voor hen belangrijker is en ook omdat extra hotelkosten vaak door hun werkgever worden gedekt (of via de belastingen worden vergoed).

Ook de tijd doorgebracht aan boord werd onderzocht, maar de auteurs schatten dat het terugdringen van de reistijd, afhankelijk van de omstandigheden, slechts een relatief klein effect heeft.

Comfort is dus belangrijker dan snelheid, wat suggereert dat prioriteit geven aan investeringen in het ontwerp van comfortabele treinen (in termen van interieurinrichting, uitrusting, privacy) zijn voordelen kan hebben. Zodat we mogen de ÖBB met de Nightjets de juiste keuze hebben gemaakt…

Auteur: Jos Sterk