FR NL

NMBS heeft een goede zomer achter de rug

2010, Wikimedia Commons, Ad Meskens

Dankzij het goede weer en de keuze voor de trein voor vrijetijdsreizen de voorbije zomer, bedroeg het aantal treinreizigers tijdens de week systematisch meer dan 90% van het aantal van in 2019.

Op het einde van de zomer van 2021 ging het om 65% en eind augustus 2020 om 50%.

2022 blijft hoe dan ook een moeilijk jaar

Bijna elk weekend van de zomer van 2022 noteerde NMBS ook hogere reizigersaantallen dan vóór de gezondheidscrisis, met een gemiddelde stijging van 12%. Het Duo Ticket met 11% nieuwe reizigers, de combinatie trein-fiets, de Kust-Express en de internationale verkoop waren ook zeer succesvol.

Het treinaanbod en de commerciële producten voor vrijetijdsbestemmingen behaalden een mooi succes, maar 2022 blijft in elk geval een moeilijk jaar voor de spooronderneming, met name omwille van de stijging van de energiekosten, de inflatie en het aantal woon-werkabonnementen dat, gelet op het telewerk, nog niet het niveau van voor de gezondheidscrisis heeft bereikt.

Het succes van het Duo Ticket …

Het Duo Ticket, waarmee sinds 2 april en tot 31 augustus 2022 twee personen voor de prijs van één konden reizen, kende deze zomer een groot succes bij de reizigers, met pieken van meer dan 30% van de dagelijkse ticketverkoop. NMBS telde 11% nieuwe reizigers en in juli en augustus werden er niet minder dan 3,7 miljoen trajecten met het Duo Ticket gemaakt, en 7 miljoen trajecten in totaal sinds april van dit jaar. De verkoop vindt vooral online plaats via de website of app (49%), of aan de verkoopautomaten in de stations (36%). Dit toont aan dat vrijetijdsreizen per trein zeer gesmaakt worden.

… en de fiets

Om het fietsers gemakkelijker te maken hun gewone fiets in de zomer mee te nemen op de trein, heeft NMBS aan elke trein op de belangrijkste toeristische assen naar de kust en naar de Ardennen multifunctionele rijtuigen toegevoegd. Het resultaat was dat in juli en augustus niet minder dan 120.000 personen met een klassieke fiets hebben gereisd.

Auteur: Jos Sterk