FR NL

De Lijn doet extra inspanningen voor het leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

2012, Wikipedia Commons

Ook voor het schooljaar 2022-2023 voorziet Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters extra bussen, trams, minibusjes en taxi’s voor het leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs. De ambitie is immers om ook dit schooljaar ervoor te zorgen dat geen enkele leerling langer dan 90 minuten per rit op de bus of tram zit.

In mei van dit jaar zijn alle betrokken partijen gestart met de voorbereidingen van het leerlingenvervoer van het nieuwe schooljaar. De Lijn heeft intussen al voor 32.952 leerlingen de ritduur onder de 90 minuten gebracht (ca. 96% van alle leerlingen die nu beroep wensen te doen op leerlingenvervoer).

Overleg met de scholen

“Ik ben tevreden dat we, dankzij de extra middelen die ik in mei vrijmaakte, dit jaar vroeger zijn kunnen starten aan het uittekenen van het leerlingenvervoer”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Het wordt een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat de leerlingen die zich pas in september inschrijven ook snel een gepaste rit aangeboden krijgen. De Lijn is hiervoor volop in overleg met de scholen om zo snel als mogelijk te schakelen.”

Metamorfose

Het leerlingenvervoer in Vlaanderen heeft het voorbije jaar een heuse metamorfose ondergaan. Door het vrijmaken van extra budget (eind december 2021) worden nu 2064 ritten georganiseerd met bussen, minibusjes en taxi’s. Met andere woorden: schoolvervoer op maat voor de leerlingen die langer dan 90 minuten enkele rit op de bus zaten.

Al in mei van dit jaar maakte minister Peeters bekend dat ze ook voor het schooljaar 2022-2023 extra budget vrijmaakt voor extra ritten binnen het leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs. Door het vrijmaken van de extra middelen in mei kon De Lijn tijdig de bestekken in de markt plaatsen voor extra ritten en vervolgens ook gaan samenzitten met de scholen om afspraken te maken voor het volgende schooljaar.

Auteur: Jos Sterk