FR NL

Vanaf donderdagochtend 6 oktober zal het treinaanbod weer normaal verlopen

2012, Wikimedia Commons

Door de staking wordt het treinverkeer op woensdag 5 oktober ernstig verstoord. In totaal rijdt een maar een kwart van de treinen, waarvan 2 op 5 IC-treinen en 1 op 4 S/L-treinen.

Er rijden quasi geen P-treinen en het spoornet is gesloten in de provincies Namen en Luxemburg.

Treinverkeer vanaf vanavond ernstig verstoord

Door de stakingsactie aangekondigd door het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen zal vanaf dinsdag 4 oktober om 22 uur tot en met woensdag 5 oktober het treinverkeer ernstig verstoord zijn. NMBS heeft op basis van het personeel dat heeft aangegeven te zullen werken waar mogelijk een alternatieve treindienst uitgewerkt. Alle details daarvan kunnen vanaf vanochtend worden geraadpleegd via de online reisplanner van NMBS, via de app of website.

Kwart van de treinen zal rijden

De alternatieve treindienst zorgt ervoor dat tijdens de staking een kwart van de treinen zal rijden. Van de IC-treinen, dat zijn de treinen tussen de grote steden, rijden twee treinen op vijf. Daarnaast rijdt ook één op de vier L-treinen en voorstedelijke S-treinen.

Er rijden quasi geen P-treinen. Dat zijn de treinen die normaal enkel rijden tijdens de ochtend- en de avondspits.

Onvoldoende personeel in de provincies Namen en Luxemburg

In de provincies Namen en Luxemburg rijdt geen enkele trein. Dat komt doordat er in deze regio onvoldoende personeel beschikbaar is in de seinhuizen van Infrabel, die noodzakelijk om het treinverkeer veilig te laten verlopen. Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen. NMBS raadt alle betrokken reizigers aan om indien mogelijk thuis te werken of op zoek te gaan naar een alternatief.

Elders in het land zullen de seinhuizen normaal functioneren en kunnen zorgen voor veilig verkeer, waardoor een alternatieve treindienst mogelijk is.

Vanaf donderdagochtend 6 oktober zal het treinaanbod weer normaal verlopen.

Auteur: Jos Sterk