FR NL

Reizen per trein van Brussel naar Berlijn blijft erg moeilijk

2004, Wikimedia Commons

De commissaris voor vervoer van de Europese Unie, Adina Vălean, sprak de spoorwegindustrie, treinexploitanten en lidstaten toe tijdens haar toespraak tijdens de openingsceremonie van InnoTrans.

Deze belangrijke spoorbeurs vond plaats in Berlijn tussen 20 en 23 september.

Eerbetoon voor het spoor naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne

Een deel van haar uitspraken zijn hier al aan bod gekomen, waaronder de lof die de Europese Commissie had voor het optreden van het spoor naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

Het was echter niet allemaal goed nieuws. De commissaris zei dat het voor haar niet haalbaar was om zelf met de trein van Brussel naar Berlijn te reizen.

Gezocht: een fatsoenlijk spoorwegsysteem

Adina Valean, EU-commissaris voor vervoer: “De toekomst is veelbelovend. Maar we moeten kijken waar we nu staan met het spoor vandaag en om heel eerlijk zijn: om hier van Brussel naar Berlijn te komen om ’s werelds grootste spoorbeurs bij te wonen, kon ik de trein niet nemen omdat een reis van zeven tot elf uur om hier te komen voor 750 kilometer te lang zou zijn geweest en ik kon me deze niet kon veroorloven in mijn zeer strakke schema. Het spoor, dat ooit de vervoerswijze bij uitstek was voor langere reizen, heeft geleden onder een gebrek aan belangstelling voor nieuwe investeringen. Geen enkele hoeveelheid overheidssubsidies of EU-maatregelen ter ondersteuning van de concurrentie kan het gebrek aan een fatsoenlijk spoorwegsysteem compenseren. Sommige lidstaten accepteren al geruime tijd lagere prestaties en slechte service en dat zou dus niet mogen zijn. We stellen inderdaad slecht onderhoud vast, evenals onvoldoende investeringen in materieel en rollend materieel voor de implementatie van de EU-wetgeving. We hebben ook geen of nauwelijks vooruitgang gezien op het gebied van interoperabiliteit in de interne markt en een algemene aarzeling wat betreft het doorvoeren van innovatie.”

Auteur: Jos Sterk