FR NL
Overweg lichten

Infrabel wil samen met stad Oudenaarde de alternatieven voor overwegen bekijken

Overweg lichten @Infrabel

Infrabel is momenteel alternatieven aan het bestuderen voor de spoorwegoverwegen in Oudenaarde. Mogelijk worden ze vervangen door een tunnel, een brug of een alternatieve route.

Infrabel zit met het ‘streefbeeld overwegen’ nog in een beginstadium voor het overwegendossier in Oudenaarde. Een ‘sfeerbeeld overwegen’ is slechts een eerste aanzet naar mogelijke alternatieven voor de overwegen die verder moeten onderzocht worden samen met de stad en met alle betrokken partijen. “Voor ons is het veiligheidsaspect voor het trein- en wegverkeer belangrijk en dit moet natuurlijk samengaan en worden afgetoetst met de mobiliteitsplannen van de stad en ook met de leefbaarheid van de omgeving voor de buurtbewoners”, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel.

Overleg

Er zal dus voor het overwegendossier verder overleg gebeuren met de stad Oudenaarde om alle visies op elkaar af te stemmen en het streefbeeld verder te onderzoeken. “Dit hebben we   met hen  afgesproken”, zegt Frédéric Petit. “Het doel is dus om samen tot een gezamenlijk raakvlak te komen en samen via dialoog te kijken en te beslissen over de alternatieven voor de overwegen. Belangrijk om nog mee te geven is dat, in samenspraak met de stad, ook de buurtbewoners over dit project zullen worden geïnformeerd en worden betrokken in het verhaal. Maar nu zitten we nog in een  te vroeg stadium.”

Achtergrond

Infrabel bekijkt met een eerste studie welke functie de overwegen in een gemeente vervullen. Vervolgens wordt, rekening houdend met de ruimtelijke context, gekeken welke ruimte mogelijke alternatieven innemen. “Met deze mogelijkheden gaan we naar de gemeente om aan te geven wat mogelijke oplossingspistes zijn, maar ook welke ruimtelijke gevolgen een dergelijke oplossing met zich meebrengt”, zegt Petit. “Met een toenemend wegverkeer en een toenemend treinverkeer zijn gelijkgrondse kruisingen (overwegen) op lange termijn niet houdbaar. Infrabel wil met deze streefbeelden de ruimte vrijwaren om alternatieven te kunnen realiseren in samenspraak met de betrokken stad of gemeente wanneer dit mogelijk/noodzakelijk is. De toenemende drukte op de weg toont immers dat ruimtelijke planning ervoor kan zorgen dat we in het heden onze toekomst veilig stellen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals